Οι περικοπές σε ζητήματα υγείας περνούν πλέον στην πλάτη των ασθενών. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες το προηγούμενο διάστημα περί ετοιμότητας του ΕΣΥ, η πραγματικότητα, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο τύπου της ΕΙΝΑΠ είναι άλλη.

Το έγγραφο -που είδε το φως της δημοσιότητας- του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων πιστοποιεί ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ, με την πανδημία να «χτυπά» κάθε περιοχή της χώρας. Επιπλέον, στο εν λόγω έγγραφο ζητείται ενημέρωση για τις γενικές κλίνες που μπορεί να μετατρέψει κάθε νοσοκομείο σε κλίνες Covid.

Το έγγραφο που ανάρτησε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, αποτυπώνει την «γραπτή εντολή για αναστολή των τακτικών χειρουργείων», εντολή που στάλθηκε από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων και φέρει την ένδειξη «κατεπείγον». Με «προθεσμία εντός της ημέρας» ζητείται από τους διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης του να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία και να ενημερώσουν «για την πρόβλεψη κλινών παροχής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών που θα προκύψουν μετά από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών, αιθουσών ανάνηψης, ειδικών κλινών (Θ/Χ, Ν/Χ, ΜΑΦ κ.λπ.)».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «τα παραπάνω στοιχεία να αποσταλούν ΣΗΜΕΡΑ έως τις 13:00 προκειμένου να απαντήσουμε εντός της ημέρας στο Υπουργείο Υγείας». Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Παπανικολάου σε νέα του ανάρτηση, «υπάρχει παρόμοιο έγγραφο και από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

«Είναι απαράδεκτο, επαναλαμβάνεται το σενάριο της άνοιξης για θνητότητα. Έξι μήνες τίποτα. Πρόκειται για ομολογία παντελούς ανικανότητας» σχολίασε στο TPP,

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Τη μη μείωση των χειρουργείων πρότεινε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στις συναντήσεις που είχε με του διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, διότι υπάρχουν λίστες αναμονής για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα που πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση. Συνεπώς πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι διοικητές και των δύο ΥΠΕ δεσμευθήκαν να μην μειωθούν τα χειρουργεία.