Αρνητικό τεστ Covid-19 θα πρέπει να επιδεικνύουν από την ερχόμενη Δευτέρα (9/11) όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Το μέτρο θα ισχύει παντού, από αεροδρόμια έως λιμάνια και τα χερσαία σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όσοι φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών και όσοι μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα 72 ωρών.

Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι στην αγγλική και να φέρουν όνομα και αριθμό διαβατηρίου/δελτίου ταυτότητας του ταξιδιώτη.  Το μέτρο ισχύει για όλους, δίχως εξαιρέσεις, ενώ οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας. Πρόκειται για μέτρο ανάλογο με εκείνο που είχε λάβει η κυβέρνηση κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.

Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF (στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr) για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της χώρας. Οι ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν έντυπο PLF δεν δύνανται να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Από Δευτέρα 9 Νοεμβρίου υποχρέωση συμπλήρωσης PLF θα έχουν και όσοι ταξιδέψουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
  • επανένωση οικογενειών,
  • επαγγελματικούς λόγους,
  • λόγους υγείας

Μετακινήσεις εκτός νομού

Όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού, απαγορεύονται πλην κάποιων εξαιρέσεων. Ειδικότερα, μετακινήσεις εκτός νομού, στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπονται μόνο για:

  • Εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ. Η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

Ο έλεγχος για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις