Από το Σάββατο η χώρα κινείται σε ρυθμούς καραντίνας σε μια ύστατη προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό η μετακίνηση επιτρέπεται και πάλι μόνο με sms στο 13033, ωστόσο αυτή τη φορά η καραντίνα έχει κάποιες διαφορές από αυτή της άνοιξης. Όπως αποκάλυψε ο γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αυτή τη φορά το 13033 θα μπορούσε θεωρητικά να μας αρνηθεί και έξοδο από το σπίτι.

Σημειώνεται πως μπορεί κανείς να στείλει όσα sms θέλει στο 13033 να μην έχουν όριο. Ωστόσο πλέον το σύστημα μπορεί να εντοπίσει τις πολλές μετακινήσεις από τον κάτοχο ενός αριθμού, έτσι αν αποσταλούν πολλά sms τότε το 13033 απλά δε θα στείλει ποτέ την έγκριση.

«Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές», θα σας «κόψει» τόνισε ο γγ Εμπορίου μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1. Μάλιστα, σημείωσε πως στην περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση. Εξήγησε πως το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.

Αναλυτικά οι κωδικοί για το 13033

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις