Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Pfizer και η γερμανική BioΝΤech.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Το σκεύασμα της Pfizer/Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%»

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Κορονοϊός εμβόλιο: Ισότιμη πρόσβαση της Ελλάδας σε ό,τι αγοράζει η ΕΕ

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα πατάμε γκάζι-φρένο και όσο πιο πιστά εφαρμόζουμε τα μέτρα τόσο δεν θα χρειαζόμαστε περιορισμούς είπε στη διάρκεια των σημερινών του ανακοινώσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στα εμβόλια διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που αγοράζει η ΕΕ. Εκπονούμε ένα σχέδιο εμβολιασμού, θα γίνουν και κέντρα μαζικού εμβολιασμού και πρέπει να πείσουμε ότι αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή» τόνισε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης.

Τσιόδρας: Τρία τα ελπιδοφόρα εμβόλια μέχρι στιγμής

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια μέχρι στιγμής είναι τρία για τα οποία περιμένουμε αποτελέσματα προς το τέλος του μήνα. «Όσα μελετούν τη φάση 3 έχουν καλά αποτέλεσμα στις προηγούμενες φάσεις, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο καθηγητής.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια «έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής και φύλαξης το καθένα και θα πρέπει να χορηγηθούν διαφορετικά. Ο υπουργός Υγείας έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα σχεδιασμό υλοποίησης της εμβολιαστικής προσπάθειας» είπε.

Υπάρχει πλάνο για τον εφοδιασμό της Ελλάδας

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως υπάρχει ένα πλάνο στην Ελλάδα για τον καταμερισμό των εμβολίων, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους και θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα: «Οπως εισηγήθηκε και η καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου, θα υπάρχει ιεράρχηση στον εμβολιασμό, καθώς δεν θα είναι όλη η ποσότητα άμεσα διαθέσιμη. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια με διαφάνεια, έτσι ώστε αυτή η κοινή προμήθεια να γίνει ισότιμα σε όλη την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου έχει πολλά εμπόδια αλλά θα περπατήσει. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Και ο καθηγητής πρόσθεσε: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε το εμβόλιο ως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους τρεις και ακολουθούν 4 εμβόλια τον επόμενο χρόνο» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις