Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, 11/11, στη Σάμο, σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 08:49 το πρωί.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν περιοχή 13 χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Σάμου, με το εστιακό βάθος στα 16,4 χιλιόμετρα.

Πιθανόν να αποτελεί μετασεισμό στο πλαίσιο του φονικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου στο νησί, η οποία προκάλεσε πολλές ζημιές, αλλά και το θάνατο δύο μαθητών, 15 και 17 ετών.

Ο φονικός σεισμός των 6,7 ρίχτερ που έπληξε Σάμο και Σμύρνη

Το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου, η Σάμος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 ρίχτερ να σημειώνεται στο νησί. Οι καταστροφές ήταν μεγάλες, με κτήρια να καταρρέουν ή να καταστρέφονται μερικώς ή ολοσχερώς.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, απώλεια, που ήρθε να ”πλαισιώσει” τους δεκάδες τραυματίες, ήταν η απώλεια της ζωής δύο νέων παιδιών, του Άρη και της Κλαίρης, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από ετοιμόρροπο τοίχο, τη στιγμή που επέστρεφαν από το σχολείο τους.

Μεγάλες καταστροφές και μεγάλος αριθμός νεκρών σημειώθηκαν και στη γειτονική Σμύρνη, που επηρεάστηκε βαρύτατα από τη σεισμική δόνηση. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 100, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταπλακώθηκαν από παλιά κτήρια που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης. Οι διασώστες έδωσαν μάχη για ημέρες με σκοπό να ανασύρουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιζώντων.

Μετασεισμοί στο νησί της Σάμου

Έπειτα από την σεισμική αυτή δόνηση που τάραξε συθέμελα την ζωή του νησιού και της γειτονικής Σμύρνης, η αγωνία των κατοίκων δεν σταμάτησε στην 30η Οκτωβρίου, με τους μετασεισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλον, με τον σημερινό να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους των τελευταίων ημερών.

Τη Δευτέρα, 09/11, σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση, μικρότερου μεγέθους, στα 3,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο τα 10 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις