Νέα πιο αυστηρά μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, καθώς η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Πιο αναλυτικά, οι μετακινήσεις από αύριο θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες μεταξύ των ωρών 21:00 και 05:00 το πρωί.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το βράδυ, αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Για το ίδιο διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν:

  • Η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
  • Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
  • Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Παπαθανάσης, από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ. Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν, είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

«Αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια, δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή», είπε ο κ. Παπαθανάσης και διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κανονικά το delivery μετά τις 21:00, τι ισχύει για το take away

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00-05.00, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της .

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Παράδειγμα: Αν ένας πολίτης μετακινείται εκείνες τις ώρες επιστρέφοντας από την εργασία του, μπορεί να κάνει μια στάση σε κάποιο κατάστημα εστίασης take away.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις