Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαγόρευση πραγματοποίησης της πορείας ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου. Ήδη από χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου είχε αποκλειστεί η πρόσβαση στο Ίδρυμα, καθώς είχε κλείσει η οδός Στουρνάρη. Ωστόσο, νεαροί κατάφεραν να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο, γεγονός που οδήγησε στην πραγματοποίηση σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης.

Γύρω από το Πολυτεχνείο, τόσο επί της οδού Πατησίων αλλά και επί της οδού Στουρνάρη, έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να σπάσουν την κλειδαριά εισόδου στο κτίριο της πρυτανείας, αλλά τους απέτρεψαν άνδρες της ομάδας Δράση.

Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στην απόφαση για την ακύρωση των εκδηλώσεων και της πορείας για το Πολυτεχνείο. Γράφουν σε πανό τους, «δεν υπάρχει ζωή και υγεία χωρίς ελευθερία».

Ηχητικό μέσα από το πολυτεχνείο

Στο ενημερωτικό κείμενο που δημοσίευσαν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουασιαστικού χώρου, υπογράφουν ως «Φοιτητές/ριες, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, αγωνιστές/τριες».

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους, ο λόγος της δράσης τους έχει στόχο ένα ανοιχτό πολυτεχνείο όπου «θα πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης».

Ακόμα προσθέτουν ότι «ο λόγος που μπήκαμε σήμερα στο Πολυτεχνείο ήταν επειδή γνωρίζαμε πως από αύριο η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη».

5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική

Έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της πορείας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σήμερα το μεσημέρι και να απευθύνει έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, για να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις