Θετικά στον κορονοϊό αποδείχθηκαν μινκ που εξετάστηκαν στην φάρμα στην Κοζάνη. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της φάρμας βρέθηκε, επίσης, θετικός σε τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, και κατόπιν έφτασαν κλιμάκια κτηνιάτρων για να εξετάσουν τα γουνοφόρα ζώα. Στη φάρμα βρέθηκαν επίσης νεκρά ζώα, με τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν να υποδεικνύουν πως και εκείνα είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη θανάτωση 2.500 μικρών σαρκοφάγων θηλαστικών. Ευρωπαϊκές έρευνες έχουν δείξει πως τα μινκ προσβάλλονται από τον ιό μέσω των ανθρώπων και, κατόπιν, μεταλλάσσεται ο ιός μέσα τους, με αποτέλεσμα να τον μεταδίδουν εκ νέου στον άνθρωπο. Συνεπώς, αυτό δημιουργεί την ανησυχία πως, ακόμα και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου, δε θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η διασπορά ενός νέου, μεταλλαγμένου ιού.

Κρούσματα κορονοϊού σε φάρμα στην περιοχή Σιάτιστα και στην Καστοριά

Κρούσματα του covid-19 βρέθηκαν και σε φάρμα με μινκ στη Σιάτιστα Κοζάνης, με πληροφορίες να θέλουν τα έξι από το ενενήντα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκτροφείς και εργαζόμενους να είναι θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα ζώα πρόκειται να θανατωθούν. Επιπροσθέτως, στην Καστοριά βρέθηκαν ακόμη 10 εργαζόμενοι θετικοί σε φάρμες εκτροφής, μετά από την υποβολή τους σε rapid tests.

Σημειώνεται πως, στη Δανία έχει προκληθεί σάλος μετά την απόφαση των Αρχών της χώρας να θανατώσουν μινκ σε εκτροφείο, θετικά στον κορονοϊό. Τα μινκ στη μονάδα αυτή, υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους ότι τα μινκ που βρίσκονται στη μονάδα που έχει προσβληθεί θα θανατωθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής εξάπλωσης της ασθένειας”, αναφέρει η Αρχή για θέματα Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας.κορονοϊό.

Guardian: Μινκ και κορωνοϊός- Τι έχει συμβεί και πόσο πρέπει να ανησυχούμε | LiFO

Λίγες μέρες νωρίτερα έγινε γνωστή και αντίστοιχη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία διέταξε τη θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν, όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ στην Ολλανδία πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις