Περισσότερα από 1.800 γουνοφόρα ζώα, προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί από χθες με ευθανασία, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου.

Συνολικά, τα μινκ της συγκεκριμένης φάρμας που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2500, τα οποία στη συνέχεια θάβονται σε υγειονομική τάφρο, που έχει ανοιχτεί για αυτόν τον σκοπό δίπλα στον χώρο του εκτροφείου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Καντζόγλου, δείγματα ελήφθησαν και από άλλες τέσσερις φάρμες στην περιοχή του Βοΐου, στις οποίες εκτρέφονται συνολικά περί τα 38.000 ζώα (περίπου 25.000, 1.000, 6.000 και 5.000 αντίστοιχα) και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

«Στη μία από τις τέσσερις φάρμες, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε προσβολή, γιατί τα γουνοφόρα ζώα εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ στις άλλες τρεις οι έλεγχοι έγιναν και τα δείγματα ελήφθησαν επειδή βρέθηκαν θετικοί ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι» εξήγησε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει πλήρως μόνο όταν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Καντζόγλου, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν πάνω από 80 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, εκ των οποίων περίπου 45 στην περιοχή του Βοΐου, 35 στην Καστοριά και λίγες στα Γρεβενά.

Συναγερμός στα εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας

Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού νεκρών ζώων στις φάρμες, σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ και ήδη τις προηγούμενες τρεις ημέρες έχουν γίνει 250 rapid test από τα οποία τα 18 βρέθηκαν θετικά. Αγωνία, υπάρχει τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους περίπου 300 εργαζόμενους στις φάρμες, καθώς ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σε περίπτωση που και στη χώρα μας ισχύσει το μοντέλο της Δανίας και της Ολλανδίας, όπου θανατώθηκαν όλα τα συγκεκριμένα ζώα.

Σημειώνεται πως η είδηση για τον εντοπισμό μινκ με κορονοϊό στην Ελλάδα, έκανε τον “γύρο του κόσμου“.

“Αυτά ποιος τα θρηνεί;”

Σε μία πρώτη αντίδραση, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, αναφέρει: “Λόγω κορονοϊού, 17.000.000 θανατώθηκαν στη Δανία, 1.000.000 όπου να’ ναι κι εδώ στα εκτροφεία – βασανιστήρια της Δυτικής Μακεδονίας και η μαζική εξόντωση συνεχίζεται σε Ολλανδία κι όπου αλλού. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συμφώνησαν πως τα ζώα κόλλησαν από τον άνθρωπο που νοσούσε κι όχι το αντίστροφο. Ο τεράστιος αριθμός εκτρεφόμενων και βάναυσα γδαρμενων για τη γούνα τους ζώων, ειδικά μινκ, γίνεται γιατί για ένα παλτό χρησιμοποιούνται 40 ολόκληρες γούνες. Εξ’ ου και πωλούνται πανάκριβα”.

Και συνεχίζουν: “Έχουν γίνει εδώ και κάτι δεκαετίες αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο για απαγόρευση αληθινής γούνας σε ρούχα. Κάτι ψιλοέγινε, κάτι φάνηκε ν’ αλλάζει κι είπαμε πως υπήρξε συνειδητοποίηση από τον κόσμο της μόδας και των αγοραστών. Σήμερα, ο συγκλονιστικός αριθμός των εκατομμυρίων μινκ που θανατώθηκαν και θα θανατωθούν λόγω πανδημίας, έφεραν στο φως την αλήθεια. Η γούνα μινκ καλά κρατεί στην παγκόσμια αγορά και δεν το πιστεύαμε σε πόσο βαθμό. Τι κρίμα..! Ας θρηνήσουμε μαζί με τους χιλιάδες νεκρούς συνανθρώπους μας από την πανδημία διεθνώς, κι αυτά τα εκατομμύρια καημένα ζωάκια με την υπέροχη γούνα και το τόσο αθώο, σχεδόν αφελές, ανυποψίαστο βλέμμα”.

Αυτά ποιός τα θρηνεί..;;

(Και να μην ξεχνάμε πως 1 παλτό μινκ θέλει 40 ολόκληρες γούνες.)

Λόγω κορωνοϊού
17.000.000…

Posted by Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία on Friday, November 13, 2020

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις