Η σύγκριση αύξησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ και αύξησης θανάτων covid-19, δεν προμηνύει καλές εξελίξεις. Αναμένονται χειρότεροι αριθμοί τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή οι πολίτες που νοσηλεύονται βαριά νοσούντες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχουν φτάσει πλέον τους 392.

Αυτά τα δύο μεγέθη, των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και αυτών που καταλήγουν από covid-19, δείχνουν να έχουν μία αναλογική μεγέθυνση το τελευταίο διάστημα, με μία «καθυστέρηση» περίπου 10-12 ημερών.

Ο πίνακας δείχνει την εξέλιξη των αριθμών νοσηλευόμενων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και των θανάτων από covid-19 από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου (στοιχεία ΕΟΔΥ).

Αυτή η ανησυχητική αναλογικότητα κάνει τις προβλέψεις ακόμη αρνητικότερες για πολλές ημέρες ακόμη. Γιατί οι 71 νεκροί της Κυριακής «προέρχονται» από την περίοδο που ανακοινώνονταν νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ της τάξης των 180. Δεδομένου ότι σήμερα είναι υπερδιπλάσιοι, η ανησυχία για το μέχρι που θα φτάσουν οι ημερήσιες απώλειες είναι προφανής, ακόμη και εάν αποδειχθούν πλήρως αποτελεσματικά τα μέτρα του δεύτερου lockdown που ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, δηλαδή 9 ημέρες νωρίτερα.

Το σύστημα Υγείας αντιμέτωπο με αδιέξοδες καταστάσεις

Με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους κι εντελώς απροετοίμαστα βρίσκονται τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, παρ’ όλο που οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε σε «εικόνες που δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».

Ιπποκράτειο νοσοκομείο: Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο γίνεται όλο για περιστατικά Covid, με δύο μόλις αίθουσες για τα έκτακτα περιστατικά και τη γενική νοσηρότητα.

Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Εδώ υπάρχουν 32 ΜΕΘ Covid, από τις οποίες 28 είναι σε χρήση. Οι κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) για απλή χρήση είναι 4 και συνολικά υπάρχουν 200 κλίνες για απλή νοσηλεία Covid. Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από το μισό νοσοκομείο έχει αδειάσει για να μπορεί να δεχτεί περιστατικά Covid. 200 περίπου εργαζόμενοι είναι θετικοί ή σε καραντίνα.

Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς: Διαθέτει έναν όροφο με 78 κρεβάτια για θετικά κρούσματα και 36 για ύποπτα, ενώ οι ΜΕΘ Covid θα έχουν 10 κρεβάτια, τα οποία όμως είναι υπό κατασκευή.

Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου: Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, 37 κλίνες Covid, καθώς και 140 κρεβάτια απλές κλίνες για Covid, τα οποία είναι γεμάτα και γι’ αυτό θα κάνουν Covid και την Πλαστική Χειρουργική. Υπάρχουν 140 εργαζόμενοι θετικοί. Να σημειωθεί ότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, νοσηλευτές και γιατροί εργάζονται.

Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο: Έχει πάνω από 30 εργαζόμενους θετικούς ή σε καραντίνα, ενώ γίνονται τεστ στους εργαζόμενους ανά τμήματα. Ενώ κλείνουν τμήμα ώστε να μπει σε καραντίνα λόγω πολλών κρουσμάτων, ανοίγει πάλι μετά τη διενέργεια τεστ, αλλά μέχρι να βγουν το βράδυ τα αποτελέσματα ξανακλείνει γιατί βρέθηκαν πέντε εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Επίσης με εντολή της ΥΠΕ 12 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ.

Συγχωνεύσεις κλινικών, εργασία χωρίς τέλος

Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος: Μετατρέπεται σε αποκλειστικής νοσηλείας για ασθενείς με Covid, με 4 κλινικές Covid με 93 κρεβάτια και 8 ΜΕΘ. Αυτό κατήγγειλαν γιατροί του νοσοκομείου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι είναι ανεκπαίδευτοι σε αυτά τα περιστατικά (με εξαίρεση την Παθολογική Κλινική) και μιλούν για ελλιπή μέτρα προστασίας. Στην επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων δεν έχουν λοιμωξιολόγο.

EUROKINISSI

Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος: Γίνονται εργασίες για τη μετατροπή σε ΜΕΘ Covid της παλιάς Καρδιολογικής κλινικής με μόλις τρία κρεβάτια. Επίσης έχουν συγχωνεύσει τέσσερις κλινικές: Γυναικολογική, Οφθαλμολογική, Ουρολογική, Χειρουργική μαζί, περίπου με 40 κρεβάτια. Ενώ ένας όροφος γίνεται για ασθενείς με Covid. Βρέθηκαν 20 εργαζόμενοι θετικοί ή σε καραντίνα, ενώ και οι 8 ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες.

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Είχε τρία τμήματα που έγιναν Covid (δύο Παθολογικές και Πνευμονολογική) με περίπου 100 κρεβάτια. Στη μάχη του Covid μπάινουν επιπλέον 60 κρεβάτια από τη σύμπτυξη των δύο Ορθοπεδικών κλινικών. Υπάρχουν τρία τμήματα για ύποπτα κρούσματα. Ετοιμάζουν 28 κλίνες ΜΕΘ για Covid, ενώ πριν λίγες μόλις ημέρες ήταν 12, αλλά δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι που θα τις στελεχώσουν.

Η πολιτική εξήγηση «πέσαμε έξω», που ειπώθηκε ελαφρά τη καρδία, είναι ύβρις για την κατάσταση όλων όσων δίνουν τη μάχη ή χάνονται στη μάχη

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις