Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης. Σημειώνεται πως φέτος το εμβόλιο της γρίπης γίνεται με ιατρική συνταγή μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο γιατροί να συνταγογραφούν το εμβόλιο σε όποιον τους το ζητήσει… Έτσι, έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ελλείψεις του εμβολίου της γρίπης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι ελλείψεις οφείλονται σε δύο λόγους: οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καθυστερήσει τη δεύτερη δόση των 850.000 εμβολίων και επίσης έγιναν εμβόλια σε άτομα που δεν προβλεπόταν, καθώς έγινε υπερσυνταγογράφηση.  Όπως ανέφερε, τα παραπάνω μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν με έναν έλεγχο στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν άλλη ηλικία και πάνε και παίρνουν συνταγές από τους γιατρούς τους για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν χωρίς εμβόλια: «Έχω ανεκτέλεστες συνταγές, πρέπει να βρεθεί λύση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Φιλίππου, μιλώντας κι εκείνος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», δήλωσε πως δεν υπάρχει καθυστέρηση στη δεύτερη δόση των εμβολίων και πως αυτή θα φτάσει κανονικά τον Δεκέμβριο. «Σήμερα ξεκινά δόση 300.000 που θα δοθεί στοχευμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το εμβόλιο της γρίπης

Το πλέον ασφαλές, οικονομικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης από την εποχική γρίπη θεωρείται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος στη χώρα μας πραγματοποιείται συνήθως κατά τις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους. Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και φέτος η χώρα μας θα προμηθευτεί 35% περισσότερες δόσεις του εμβολίου και ήδη έχει διασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Δρ. Σταμούλα Τσικρικά μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάθε νέο έτος, η κατασκευή του εμβολίου περιέχει αδρανοποιημένα αντιγόνα επιφανείας του ιού της γρίπης σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα κυκλοφορούντα στελέχη του προηγούμενου έτους. Μετά τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολιασμού τα αντισώματα αυξάνονται σταδιακά περίπου δύο με τρεις εβδομάδες.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον εμβολιασμό σύμφωνα με τις οδηγίες των παγκόσμιων και διεθνών οργανισμών. Τα τετραδύναμα εμβόλια γρίπης περιέχουν τέσσερα στελέχη που έχει συστήσει ο WHO, δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β. Τα τριδύναμα εμβόλια γρίπης περιέχουν δύο στελέχη Α και ένα στέλεχος Β. Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τοπικός ερεθισμός, ευαισθησία και άλγος στη θέση της ένεσης, κεφαλαλγία, κακουχία, ρίγη και πυρέτιο δύναται να εμφανιστούν μετά τη χορήγηση.

Η κ. Τσικρικά αναφέρει ότι στοχευμένη θεραπεία για την εποχική γρίπη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, για αυτό το λόγο τα αντιϊικά φάρμακα συνεπικουρούν με την λοιπή υποστηρικτή αγωγή, χωρίς να αντικαθιστούν τον ετήσιο εμβολιασμό. Αντιβιοτικά σχήματα συνταγογραφούνται μόνο σε μικροβιακή επιλοίμωξη, αφού δεν επιδρούν στη φυσιοπαθολογία των ιογενών λοιμώξεων.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

 • ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 1. Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 4. Μεταμόσχευση οργάνων
 5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 7. Χρόνια νεφροπάθεια
 8. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
 9. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
 10. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία
 11. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
 12. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα
 13. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές
 14. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς
 15. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις