Την άποψη ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει στο πρότυπο των κομμωτηρίων, δηλαδή να λειτουργεί με ραντεβού, εξέφρασε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας, μάλιστα, ότι τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού αποδίδουν λιγότερο απ’ όσο θα ήθελαν οι επιστήμονες.

«Υπάρχει μία τοπική κάμψη. Τα μέτρα όμως αποδίδουν λιγότερο απ’ ό,τι θα θέλαμε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Στις εισαγωγές δεν έχουμε δει ακόμα την επίδραση των μέτρων», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος και, αναφορικά με το ΕΣΥ και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πρόσθεσε: «Σε ΜΕΘ το σύστημα είναι στα όριά του… Από το 2012 έως το 2019 δεν προστέθηκε καμία κλίνη ΜΕΘ».

Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε: «Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει αλλά όπως τα κομμωτήρια, με ραντεβού… Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν γρήγορα, δεν είναι πηγή διασποράς… Να ανοίξουμε τις ασφαλείς δραστηριότητες».

Ωστόσο, σε αυτές δεν συμπεριέλαβε τα μπαρ καθώς όταν οι άνθρωποι είναι όρθιοι, δίπλα ο ένας στον άλλο και όπου η μουσική είναι δυνατή, καθώς για να ακουστούν όσοι μιλούν πρέπει να φωνάζουν, με αποτέλεσμα να βγάζουν αερόλυμα.

«Μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο»

Την ίδια ώρα στο κόκκινο βρίσκεται η αγορά. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς περιέγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα: «Το πρόβλημα είναι πως θα ανοίξουμε, με ποιες συνθήκες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν. Θα είναι μια δύσκολη επιστροφή. Ωστόσο, για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να ακούσουμε τους λοιμωξιολόγους για να μην αντιμετωπίσουμε χειρότερα προβλήματα και όχι καταστάσεις ακορντεόν. Ένα κακό άνοιγμα μπορεί να βάλει τις επιχειρήσεις ακόμα πιο βαθιά στην κρίση. Μία στις 3 επιχειρήσεις βρίσκεται στο φάσμα του λουκέτου από τη συσσώρευση των οφειλών»

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, περιγράφοντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά μετά το lockdown.

“Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα απ’ όλα, σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία”, σημείωσε.

EUROKINISSI

Σχετικά με το “εργαλείο” του clickaway ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας τρόπος για να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα. “Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα”, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι “πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις