Λίγο μετά την σοκαριστική δολοφονία της γυναίκας στη Μάνη, όταν ο σύζυγός της την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα μπροστά στην ανήλικη κόρη τους, στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή ”Κοινωνία Ώρα Mega”, ”φώτισαν” μια άλλη, σκληρή πλευρά της καραντίνας και του εγκλεισμού που έχει επιβληθεί. Αυτή της ενδοοικογενειακής βίας που ”μαστίζει” χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, μετατρέποντας τον χρόνο στο σπίτι, εφιάλτη.

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, βρέθηκε στην εκπομπή και συνομίλησε με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, και παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η βία στο σπίτι έχει εκτιναχθεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του κατ’ οίκον περιορισμού των πολιτών:

«Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Επιπροσθέτως, η κα. Συρεγγέλα έκανε λόγο για τους φόβους που οδηγούν τις γυναίκες στην σιωπή και την απόκρυψη των περιστατικών βίας που λαμβάνουν χώρο στο σπίτι:

«Οι γυναίκες πολλές φορές δεν μιλούν. Είτε γιατί φοβούνται τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος είτε γιατί εξαρτώνται οικονομικά από το σύντροφό τους. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ταμπού για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς πατέρα».

Η Μαρία Συρεγγέλα προσπάθησε να στείλει μήνυμα προς κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή την φρικτή πραγματικότητα, παροτρύνοντάς τις να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει:

«Στόχος μας είναι να καταγγείλουν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται. Ο τετραπλασιασμός στις καταγγελίες στο 15900 πρέπει να θεωρηθεί καλός. Στόχος μας είναι να αρχίσουν οι γυναίκες να μιλούν. Οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν και μπορούμε να τις βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Τέλος, προέβη σε περαιτέρω επεξήγηση για τον ορισμό της βίας και το εύρος αυτής: «Η βία κατά των γυναικών έχει ευρύ φάσμα. Ξεκινά από την λεκτική παρενόχληση μέχρι την ανθρωποκτονία, ή αλλιώς τη γυναικοκτονία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις