Η χώρα βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown, αλλά η πανδημία εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας και της κοινωνίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 101 θάνατοι, 562 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 2.135 νέες μολύνσεις.

Η κυβέρνηση, για να λάβει αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας, μελετά συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία – σύμφωνα με το MEGA – δείχνουν μια βραδεία πτώση των κρουσμάτων στα τελευταία τεστ της τάξης του 11%. Η σύγκριση αυτή αφορά στην σημερινή ημέρα, με την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 έγιναν περίπου 32.500 τεστ κορονοϊού, ενώ πριν από μία εβδομάδα, στις 17 Νοεμβρίου 2020, έγιναν περίπου 31.000 τεστ.

Δηλαδή, με λίγα περισσότερα τεστ το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν λιγότερα νέα κρούσματα (σ.σ. 2.135 σήμερα έναντι 2.422 τεστ την προηγούμενη εβδομάδα) κι αυτό είναι ένα πρώτο, καλό νέο για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Βέβαια, όσο καλά και αν είναι τα νέα σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι η καλή πορεία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου παραμένει, ενώ τα SMS στο 13033 αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και στο νέο έτος. Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν την Πέμπτη, ενώ η ανακοινώσεις θα γίνουν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ΥΠΕ, όταν και ανακοίνωσε πως όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας θα γίνουν αορίστου χρόνου. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων». Συγκεκριμένα, σήμερα κατεγράφησαν 2.135 νέα κρούσματα σε μεγάλο αριθμό τεστ κορονοϊού, που ξεπέρασε (μαζί με τα rapid test) τα 30.000.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν, μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», είπε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Σε κάθε περίπτωση, η άρση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά. Πρώτα θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αμέσως μετά τα σχολεία θα ανοίξει και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εστίαση θα χρειαστεί να περιμένει. Σύμφωνα με το Open, την προσεχή Δευτέρα θα αποφασιστεί για το πότε θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορoνοϊού με πιθανότερες ημερομηνίες άρσης να είναι η 7η είτε η 14η του Δεκέμβρη όπου θα υπάρξει πιθανό άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις