Μια δύσκολη μάχη καλούνται να δώσουν οι 7.334 κάτοικοι της δομής φιλοξενίας Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ενάντια στον κορονοϊό που ”καραδοκεί”, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών. Οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι στο κρύο, στους ανέμους που πλήττουν το νησί, σε έλλειψη βασικών αγαθών, όπως τρεχούμενο νερό, αλλά στερούνται και απαραίτητης νομικής βοήθειας ώστε να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους.

Ο Ζαν Πιερ, 30 ετών από το Καμερούν, δηλώνει απογοητευμένος:

«Βγαίνουμε από το καμπ μια φορά μόνο την εβδομάδα συγκεκριμένη για λίγες ώρες και μέσα σε αυτές προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα. Μέσα στο καμπ επικρατεί ο τρόμος. Φοβάμαι τον κορονοϊό γιατί σκοτώνει. Εδώ οι συνθήκες είναι δύσκολες δεν υπάρχουν τουαλέτες και ντουζ για όλους, το φαγητό είναι απαίσιο, κοιμόμαστε στο χώμα, ο αέρας φυσάει συνέχεια δυνατά κι έχει κρύο. με την ελπίδα . Όπου υπάρχει ζωή υπάρχει και ελπίδα». – (δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν στο AFP)

Ο 15 χρονος Αρεζού, βρίσκεται ένα χρόνο στο νησί, κατάγεται από το Αφγανιστάν και δίνει σοκαριστικές περιγραφές για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί:

«Οι τουαλέτες καθαρίζονται μόνο το πρωί και μέσα σε δύο ώρες είναι απλησίαστες. Δεν υπάρχει νερό στις ντουζιέρες και οι άνθρωποι κουβαλούν το νερό από τις σκηνές τους σε μπουκάλια ή πλένονται στη θάλασσα. Επειδή οι σκηνές είναι μακριά έχουν αρχίσει να φτιάχνουν μόνοι τους παραπήγματα, τουαλέτες με κουβέρτες πανιά και ξύλα. Ρεύμα έχουμε δύο ώρες το πρωί, δύο ώρες το μεσημέρι και το βράδυ για 7 ώρες αλλά έρχεται και φεύγει. Δεν έχουμε wifi για να δούμε τα mail μας και έτσι οι υποθέσεις μας δεν προχωράνε. Βγαίνουμε έξω μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Το χειρότερο εδώ είναι πως δεν έχει τίποτα να κάνεις. Για τα παιδιά οργανώνονται σχολεία αυτοσχέδια μέσα σε σκηνές. Οι οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν».

Από την πλευρά των εθελοντών, οι προσπάθειες είναι ολοένα και εντονότερες, με σκοπό να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό για τους πρόσφυγες που ζουν στο καμπ. Η Sylvine, Ελληνο-γαλλίδα κάτοικος του νησιού για περισσότερα από 22 χρόνια, είναι μέλος της οργάνωσης ”Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο” και παρουσιάζει τις προσωπικές εικόνες από την δομή:

«Για τους εθελοντές είναι πολύ δύσκολη η διανομή αγαθών αυτή τη στιγμή στο νέο ΚΥΤ γιατί απαγορεύεται η είσοδός μας ακόμη και πριν το lockdown. Έτσι ο,τι κάνουμε το κάνουμε παράνομα. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ρούχα για τον χειμώνα που έχει μπει στο νησί. Είμαι σοκαρισμένη με αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για κανέναν και στις λιγοστές ντουζιέρες που μπήκαν δεν λειτουργεί το ντουζ, είμαι απλά πλαστικά κουτιά,  έτσι οι άνθρωποι πηγαίνουν με τον κουβά τους ή με το μπουκάλι τους για να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχαν καν αυτά τα πλαστικά κουτιά και έτσι πολλές γυναίκες ξυπνούσαν στις 3 τα ξημερώματα για να κάνουν μπάνιο ώστε να μην τις βλέπουν οι υπόλοιποι και μαζί τους έπαιρναν και τις φίλες τους ώστε να τις φυλάνε. Φριχτά πράγματα».

Καταγγελίες για καθυστερήσεις των διαδικασιών και για συνεντεύξεις – παρωδία στα γραφεία του ΠΓΑ

Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών, ο κορονοϊός χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ευτελισμού των διαδικασιών, αλλά και στέρησης των ενδιαφερόντων από το  θεμελιώδες δικαίωμα της νομικής συμπαράστασης:

«Από την 9 Σεπτεμβρίου, όταν κάηκε η Μόρια έως σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας  επίσημη απόφαση του Υπουργείου, αλλά ούτε και του ΠΓΑ Λέσβου (περιφερειακού Γραφείου Ασύλου) που να μας ενημερώνει για το πως θα γίνεται η διαχείριση των νομικών υποθέσεων των προσφύγων, τη στιγμή που πολλοί έχασαν τα έγγραφά τους στη φωτιά και δεν γνωρίζουν σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται. Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη απόφαση περί δέσμευσης για αναστολή των προθεσμιών που αφορούν στις υποχρεώσεις των αιτούντων αναφορικά με τις αιτήσεις τους οι οποίες εξαιτίας του lockdown είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν. Πως γίνεται να μην μπορεί κανείς να βγει από το σπίτι του να πάει στο σούπερ μάρκερτ και ο πρόσφυγας να υποχρεούται να δώσει συνέντευξη χωρίς προετοιμασία και ουσιαστική νομική κάλυψη;»

Την ίδια στιγμή, δικηγόροι που δρουν στη Λέσβο, προβαίνουν σε καταγγελίες για συνεντεύξεις υπό απαράδεκτες συνθήκες στα γραφεία του ΠΓΑ στην Παγανή:

«Υπήρχαν περιπτώσεις όπου η επίδοση για το ραντεβού έγινε την ίδια μέρα ενώ παρατηρούμε μια τεράστια βιασύνη για τη διενέργεια των συνεντεύξεων όσων ζουν στο νέο ΚΥΤ με αποτέλεσμα πολλές φορές η προετοιμασία να γίνεται μέσα σε μια μέρα με τον κίνδυνο να μην είναι αποτελεσματική η νομική συνδρομή, επιπλέον η συνέντευξη διεξάγεται από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης  με τους χειριστές να βρίσκονται στην άλλη μεριά της οθόνης, τους διερμηνείς σε άλλο δωμάτιο χωρίς να τηρείται η αρχή της εμπιστευτικότητας, μεσούσης παρασίτων και με πολλές διακοπές ενώ οι άνθρωποι κατά την αναμονή της συνέντευξής τους μένουν πολλές ώρες χωρίς νερό και φαγητό».

Και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν εδώ

Σύμφωνα με έρευνα της Human Right Watch, το έδαφος στο οποίο έχει εγκατασταθεί η δομή φιλοξενίας δεν αποκλείεται να είναι μολυσμένο από μόλυβδο. Η Katharina Rall, ερευνήτρια περιβάλλοντος, επισημαίνει:

«Ανησυχούμε ότι τα άτομα που ζουν και εργάζονται στο νέο στρατόπεδο ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε τοξικό μόλυβδο, γι ‘αυτό διεξάγουμε αυτήν την περίοδο έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διεξήγαγε δοκιμές εδάφους πριν στεγάσει τους πρόσφυγες στο πρώην πεδίο βολής, μια περιοχή που θα μπορούσε να είναι μολυσμένη  από μόλυβδο».

Πηγή: politikalesvos.gr / Νατάσα Παπανικολάου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις