«Αυτό το χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το έργο και τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, κι ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 87 νέοι θάνατοι, 597 διασωληνωμένοι και 2.152 νέα κρούσματα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υγειονομικούς «που αγωνίζονται για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας και περίθαλψης». Επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται παντού, «όμως αντέχει» και τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λάρισα, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση για το έργο του ΕΟΔΥ ο υπουργός είπε ότι «εν μέσω μιας πανδημίας που βιώνουμε σε όλο τον κόσμο είναι παρά πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η εγκυρότητα των στοιχείων». Εξήγησε ότι αποφασίστηκε σήμερα η παρουσίαση του ΕΟΔΥ διότι είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου, που φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σχετικά με την δημόσια υγεία.

Σκοπός του ΕΟΔΥ

Ο υπουργός είπε ότι σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Μίλησε για την επανασύσταση του τον Οκτώβριο του 2019 ως φυσική συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι «επανασχεδιάστηκε, στελεχώθηκε και δομήθηκε με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών».

Έργο του ΕΟΔΥ είναι η ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις, έκδοση οδηγιών και πρωτοκόλλων για διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας, ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών (νόσος πτηνών, εποχική γρίπη, ιός δυτικού Νείλου, SARS-Cov-2). Κάνει την διερεύνηση κρουσμάτων, σύνταξη προβλεπτικών μοντέλων και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.

Ανταπόκριση στην πανδημία

  • Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου και θαλάμου επιχειρήσεων και όπως είπε ο υπουργός το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για την δημιουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)
  • Δημιουργία ειδικού λογισμικού ΕΟΔΥ για την διαχείριση των ΚΟΜΥ (EODY APP) και την διασύνδεση των αποτελεσμάτων με εθνικό μητρώο Covid
  • Προσλήψεις 947 ιατρών, νοσηλευτών, οδηγών, διοικητικών, στατιστικών, συν 200 ακόμη τις επόμενες ημέρες

Οι δράσεις των 500 ΚΟΜΥ

Οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 17.630 δράσεις σε 71 περιφερειακές ενότητες, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους, 2.200.000 σύνολο τεστ PCR και RAPID. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε rapid test, πάντα με προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας. Οι δράσεις σε όλη τη χώρα περιλαμβάνουν ελέγχους σε επιβαρυμένες περιοχές, πύλες εισόδου, κρίσιμες υποδομές, γηροκομεία, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι ο ΕΟΔΥ μαζεύει τα στοιχεία από τις 7 ΥΠΕ, τις 127 ΤΟΜΥ, τα 160 Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, από Ιδιωτικές Κλινικές, από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, τα στοιχεία από testing από τις ΚΟΜΥ και συνεργάζεται και λαμβάνει τα στοιχεία από την ΓΓΠΠ, από την ΓΓΔΥ και το ΕΚΑΒ και ενημερώνει την κυβέρνηση και τους διεθνείς φορείς και έτσι βγαίνει καθημερινά η ενημέρωση. «Ο ΕΟΔΥ θα είναι μια παρακαταθήκη για το ΕΣΥ, θα μείνει ως προίκα για οτιδήποτε έκτακτο προκύπτει στην δημόσια υγεία», είπε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε κουράγιο, υπομονή και αντοχή».

Αρκουμανέας: Να δείξουμε υπευθυνότητα

Στην ενίσχυση του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό και «είμαστε πλέον ένας οργανισμός 2.500 εργαζομένων». Όπως είπε, αυτό που διαφοροποιεί τον ΕΟΔΥ από τους άλλους διεθνείς αντίστοιχους οργανισμούς δημόσιας υγείας είναι «η δυνατότητα της άμεσης απόκρισης και παρέμβασης, όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και τη δυνατότητα αυτή την δίνουν οι ΚΟΜΥ».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι όταν παρέλαβε πριν ένα χρόνο δεν είχε πάρα πολλές δυνατότητες. Σήμερα όμως, είπε, έχει ενισχυθεί και αποτελεί σημαντικό όπλο στην μάχη με τον Covid-19, έχει κάνει περισσότερες από 70.000 εξετάσεις και με την χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από τα ΠΕΠ Αττικής, περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ, «θα γίνει το πιο σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Αρκουμανέας. Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό, ειδικά σε κλειστές δομές και στις ευπαθείς ομάδες. Τόνισε, ωστόσο, ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί, όπως είπε, «να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε να βγούμε και αυτή τη φορά νικητές».

Κοντοπίδου: Μια καινούργια πραγματικότητα

«Η πανδημία έδωσε και ένα άλλο χαρακτήρα, την δυνατότητα δράσης στο πεδίο της επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε από την πλευρά της η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου. Εξήγησε ότι οι οδηγίες που ήταν μια καινούργια πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό ήταν το μεγάλο στοίχημα «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες, τους επαγγελματίες, ώστε πραγματικά να αφομοιωθούν αυτές οι οδηγίες από την καθημερινότητα μας και να καταφέρουμε με την ίδια ισχύ να τις εφαρμόζουμε σε μία συνεχή βάση. Αυτό θα φέρει την κανονικότητα και την αποτελεσματικότητα που επιθυμούμε όλοι» είπε η κ. Κοντοπίδου.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο έργο μιας ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί τελευταία στον ΕΟΔΥ, πλήρως αφοσιωμένη στην ειδική συμβουλευτική σε ειδικούς χώρους όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι κλειστές δομές. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους να εφαρμόσουν τα μέτρα και να περιορίσουν τις επιδημίες στις συγκεκριμένες δομές».

Τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97288, εκ των οποίων το 53.2% άνδρες.

4849 (5.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 170 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 87 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 759 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Άρση των περιορισμών σε δόσεις – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία και μετακινήσεις [vids]

Δύσκολος γρίφος για την κυβέρνηση αποδεικνύεται το σχέδιο άρσης του lockdown στη χώρα κι αυτό γιατί καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη και δύσκολη εξίσωση με αστάθμητους παράγοντες: Από τη μία οφείλει να λάβει υπόψιν της την επιδημιολογική κατάσταση η οποία όπως δείχνει ναι μεν σταθεροποιείται κοντά στα 2.000 κρούσματα ημερησίως αλλά δεν δείχνει να υποχωρεί στο επιθυμητό όριο των 500-600 κρουσμάτων που θα ήταν το ιδανικό για την λήψη των όποιων αποφάσεων.

Από την άλλη καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας, της αγοράς που «καίγεται» για το άνοιγμα όλων των κλάδων αλλά με μία σημαντική προϋπόθεση: να μην οδηγηθούμε σύντομα και σε τρίτο κλείσιμο που θα επέφερε τη χαριστική βολή στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ανακοινωθούν τελικά αυτήν την εβδομάδα και το διάγγελμα του πρωθυπουργού μεταφέρεται στις αρχές της επομένης αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των λοιμωξιωλόγων βάσει των οποίων η κυβέρνηση δρομολογεί τα σχέδια της.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» φέρεται να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα με εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μόνη απόφαση που θεωρείται σίγουρη είναι πως θα ξεκινήσουμε από τα σχολεία –μάλλον μόνο με δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς– στις 7 Δεκεμβρίου. Ακολούθως, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αγκάθι» η εστίαση

Ουσιαστικά το μεγάλο αγκάθι, το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αντιμετωπιστεί, είναι η εστίαση. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς πρέπει πρώτα να φανεί πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να μην ανοίξει η εστίαση κατά την περίοδο των εορτών, ενώ εναλλακτικά συζητείται το άνοιγμα με μάξιμουμ 4 άτομα ανά τραπέζι.

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Τη σπαστή άρση των μέτρων «φωτογράφισε» χθες και ο κ. Πέτσας, ο οποίος εξήγησε ( ΑΝΤ1) πως η αναίρεση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Ως εκ τούτου όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  • Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
  • Το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Οδικός χάρτης εξόδου και εμβολιασμός

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα προβεί σε ανακοινώσεις, θα παρουσιάσει έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο θέμα του εμβολιασμού που θα μας κάνει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση του κορονοϊού. Για παράδειγμα, στο πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί, κάτι που κατά πληροφορίες πρέπει να αγγίξει το 70%.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είπε χθες, αναφερόμενος στη στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά τη χώρα, πως ο στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού», που θα έχει ορίζοντα έξι μηνών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις