Tην έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσαν οι συλλήψεις 9 φεμινιστριών που πραγματοποιήσαν συμβολική δράση στο Σύνταγμα για την Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών. Μάλιστα με δήλωση του Περιφερειακού Διευθυντή της Οργάνωσης για την Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς, ζητά την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των μελών φεμινιστικών συλλογικοτήτων και μελών πολιτικών οργανώσεων.

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία «η σύλληψη, η επιβολή προστίμου και οι κατηγορίες εναντίον ειρηνικών ακτιβιστριών/ών απλώς επειδή οργάνωσαν συμβολικές δράσεις κατά της έμφυλης βίας είναι μια επίθεση στα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση»

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», τονίζει στην παρέμβασή του ο Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες στους προσαχθέντες, ενώ παράλληλα γίνεται και αναφορά στην ευρύτερη καταστολή των ελληνικών αρχών, με κορωνίδα τα όσα συνέβησαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Σε ανάρτηση της την οποία συνοδεύει από βίντεο με όλα όσα συνέβησαν η φεμινιστική συλλογικότητα Συνέλευση 8 Μάρτη σημειώνει ότι «χτες μέσα σε όλη τη βία και την καταστολή που βιώσαμε, ζήσαμε και στιγμές αμέριστης αλληλεγγύης και στήριξης» ευχαριστώντας όσους και όσες στάθηκαν στο πλευρό τους.

Όπως καταγγέλλουν οι φεμινιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συμβολική δράση αλλά και οι ίδιες οι συλληφθείσες, τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν είναι σκοπίμως μεταχρονολογημένα. «Η αστυνομία έγραψε ότι ο έλεγχος έγινε στις 20:26, ενώ έγινε λίγο μετά τις 16:00 που ήταν το κάλεσμά μας, 4 ώρες διαφορά! Προφανώς προσπαθούν να καλύψουν κάπως τις τόσες ώρες παράνομης κράτησης στο ΑΤ Συντάγματος…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Το Μωβ» παραθέτοντας σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο από πρόστιμο που επιβλήθηκε σε μια από τις γυναίκες.

«Μας έκοψαν πρόστιμα και στα χαρτιά της σύλληψης μας έγραψαν λάθος ώρα σύλληψης . Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε φυσικά» σημειώνει, από πλευράς της η Κατερίνα Σεργίδου από τη Συνέλευση 8 Μάρτη η οποία με μια εκτενή ανάρτηση της περιγράφει το χρονικό όλων όσων έζησε χθες.

συλλήψεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής φεμινιστικής διαμαρτυρίας για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, παρά την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας προκάλεσαν τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταπάτηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι

Το θέμα έθεσαν αρχικά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις ως «ένα πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό συμβάν».

«Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε και αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, την καταπάτηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, και των εντολών της αστυνομίας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ελπίζουμε ότι αυτό που έγινε χθες, να μην είναι προάγγελος και μιας ακόμα αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της αστυνομίας λόγω της σημερινής απεργίας», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Στον κ. Σπίρτζη απάντησε ο εισηγητής του νομοσχεδίου της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, αντιτείνοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων, κι όταν η χώρα διέρχεται μια τόσο δύσκολη στιγμή όπως με την πανδημία του κορονοϊού, πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να εφαρμόζουν τους νόμους γιατί προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας».

Άμεσα αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «είναι πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό να συνηγορεί κάποιος για το νομικό βάσιμο σε σχέση με τις χθεσινές συλλήψεις» και πρόσθεσε ότι, «όταν γίνεται αυτό μέσα στη Βουλή δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ένα είδος νομολογίας, το οποίο είναι απαράδεκτο για τη φάση που περνάει η χώρα».

«Όταν περνάνε νομοθετήματα που εγείρουν ερωτήματα για τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι συνδικαλιστές, να ασκούν με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τα δικαιώματα τους; Κανείς δεν μπορεί να τους άρει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Μέλημα όλων μας είναι πρώτα η υγεία, αλλά πρέπει να είναι και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

ΚΚΕ: Αντιδημοκρατική η σύλληψη των γυναικών

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε ως αντιδημοκρατική τη σύλληψη των γυναικών τονίζοντας ότι «είναι εξίσου υποκριτικό κι επικίνδυνο η κυβέρνηση να μην αναστέλλει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της και ταυτόχρονα να απαιτεί την αναστολή των λαϊκών αγώνων των εργαζομένων».

«Οι αγώνες αυτοί δεν αναστέλλονται και δεν πρόκειται να μπουν στον γύψο. Η κυβέρνηση ανοίγει άσχημες ατραπούς και θα τις βρει μπροστά της. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και δεν μπορεί να τις φορτώσει στο λαϊκό κίνημα που διεκδικεί», επεσήμανε.

«Επειδή η χώρα αυτή έχει μπει και παλιότερα στον γύψο για να εξυπηρετηθούν ανώτατοι σκοποί, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να μην ξύνουμε τέτοια τραύματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε το εξής:

«Έχουμε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τις κυβερνήσεις να μην απαγορεύουν τις συναθροίσεις προκειμένου να περνάνε τις πολιτικές τους και να αποφεύγουνε τις αντιδράσεις με άλλοθι. Χρειάζεται να προφυλάξουμε τη δημοκρατία, δεν πρέπει να δίνουμε άλλοθι σε αναστολή συνταγματικών άρθρων που δεν αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία. Η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει να αναπνέει. Να μην αναστέλλουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά φοβάμαι ότι η κυβέρνηση προς τα εκεί κινείται», τόνισε.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε «εντελώς άδικο και πολιτικά επικίνδυνο» η αντιπολίτευση να αναφέρεται σε ένα γεγονός και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν έχει ευαισθησία στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών.

«Μετά το 1974 δεν έχουμε ζητήματα δημοκρατίας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αγκαλιάζετε μια πολιτική πολύ επικίνδυνη. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

EUROKINISSI

«Το σωστό ερώτημα είναι πού θα είναι το μέτρο; γιατί να επιτρέψουμε τη μία διαδήλωση και να απαγορεύσουμε την άλλη; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα συμπεράσματα που ακούγονται εδώ μέσα για δήθεν αυταρχισμό της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο κ. Καραμανλής.

Νωρίτερα, ο προεδρεύων του Σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε το εξής: «Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν ζητήματα. Αλλά όταν έχουμε να σταθμίσουμε αγαθά όπως η υγεία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει σύγκρουση αυτών και πρέπει να σταθμίζονται. Ίσως μπορούμε να θέσουμε το θέμα στη Διάσκεψη Προέδρων, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή φορέων στα νομοσχέδια».

«Το θέμα συνταγματικότητας της διατάξεως έχει λυθεί από τα αρμόδια όργανα, και τη Βουλή και τη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα εάν υπάρχουν παραβάσεις θα το κρίνουν οι αρχές», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, κάλεσε όλα τα κόμματα «να σταθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια εντυπωσιασμού αλλά και για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, μέσα από μια διάταξη και ένα νόμο καθαρά υγειονομικής κατεύθυνσης που κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

ΚΙΝΑΛ: Να ξεκαθαριστεί τι επιτρέπεται και τι όχι

Αξίζει να σημειωθεί πως από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί έχει αφήσει ασαφές το θεσμικό πλαίσιο και υπάρχει νομικό κενό που θα δημιουργεί καθημερινά τριβές. «Η διάταξη που κρίθηκε συνταγματική ήταν αυτή που προέβλεπε περιορισμούς για 4 μέρες, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Δεν προέβλεπε γενικούς περιορισμούς και ως τη λήξη της πανδημίας. Υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να το ρυθμίσει η κυβέρνηση ώστε να ξέρει κάθε φορέας και κάθε πολίτης τι μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα έχουμε συνέχεια προβλήματα. Πρέπει να γίνει καθαρό τι επιτρέπεται και τι όχι γιατί η ζωή απέδειξε ότι άτρωτοι δεν υπάρχουν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις