Στην Ελλάδα έφτασαν τα πρώτα εφτά ειδικά σχεδιασμένα ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer. Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διανομή, είχε γίνει γνωστό ότι το εμβόλιο θα χρειαστεί βαθιά κατάψυξη αφού διατηρείται στους – 80 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τέτοιες μονάδες δεν υπάρχουν στη χώρα, ούτε καν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV οι επτά πρώτοι ειδικά διαμορφωμένοι ψυκτικοί θάλαμοι βρίσκονται ήδη στη χώρα μας κι αναμένονται άλλοι επτά μέσα στον επόμενο μήνα. Μάλιστα, τα τέσσερα από τα επτά ψυγεία ήρθαν με φορτηγά τις προηγούμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ψυγεία βαθέως ψύξεως, που διατηρούν τα εμβόλια στους -80 βαθμούς Κελσίου και χωρούν μέχρι και 100.000 εμβολίων. Τονίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται άλλα επτά αντίστοιχα ψυγεία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ κάποιοι εκ των ψυκτικών θαλάμων θα παραμείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε πέντε με έξι κεντρικά σημεία.

Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο αναμένεται να φτάσει στο τέλος του Δεκεμβρίου στη χώρα μας και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Open θα γίνουν πρώτα εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και στις κλειστές δομές. Μάλιστα, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προσομοιώσεις εμβολιασμών.

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που θα το εγκρίνει

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρας της Ευρώπης που θα εγκρίνει το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Αυτό αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παραδόσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση. Πηγές του Whitehall αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν γύρω στις 7 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό κανονικές συνθήκες το εμβόλιο θα έπρεπε πρώτα να πάρει έγκριση από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται παρόμοια διαδικασία να εφαρμοστεί και για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca – Οξφόρδης.

Τονίζεται πως με σημερινή της ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις