Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να δείχνουν ότι ο Νοέμβριος ήταν ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας στη χώρα μας με 1.780 νεκρούς, και το σύστημα Υγείας να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση με τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση του καθολικού lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Open, το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα από τις 7 Δεκεμβρίου που έχει ήδη παραταθεί, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει  και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ειδικά σε περίπτωση που ο καιρός στη χώρα μας είναι καλός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει σκηνές, όπως αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με όλους του κατοίκους να συνωστίζονται στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Υπάρχει μάλιστα ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, θα επιτρέπονται οι αγορές μόνο στα εμπορικά καταστήματα και εκεί με περιορισμούς.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020, έπειτα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

«Μαύρος» Νοέμβριος με 1.780 νεκρούς από κορονοϊό

Η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown και η κοινωνία μετράει τις πληγές της από τη μάχη με τον αόρατο εχθρό, καθώς ο Νοέμβριος έχει αποδειχθεί ο φονικότερος μήνας της πανδημίας. Με τους 58 θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα μας για όλο τον μήνα ανήλθε πλέον στους 1.780.

Πρόκειται για το 74% των συνολικά 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, το Νοέμβριο καταγράφηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ διασωληνωμένων και νέων κρουσμάτων, κάτι που υπογραμμίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ασφυκτική πίεση που συνεχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου 2020 σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ νεκρών σε μια μέρα, με 121 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε και εκθετική αύξηση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ, αφού μέσα στον Νοέμβριο έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων. Ο αριθμός των ανθρώπων που μάχονται για τη ζωή τους έφτασε στο πικ του στις 26 του ίδιου, με 608 ασθενείς να παλεύουν για τη ζωή τους. Την ώρα, λοιπόν, που παρατηρείται μια πρώτη σταθεροποίηση, καθώς και μείωση στα κρούσματα, οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, υπενθυμίζουν πως η κατάσταση βρίσκεται ακόμα στο «κόκκινο».

Και μπορεί να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση περί άρσης ή έστω χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουμε πως όσο δεν μειώνονται δραστικά τα νέα κρούσματα, για να φτάσουν σε επίπεδα κάτω των 1.000, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων. Με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, αυξάνεται συνέχεια η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό, με τη σειρά του σημαίνει πως αρκετοί εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ασκώντας και πάλι πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μαγιορκίνης: Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, κι ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 85 θανάτους, 605 διασωληνωμένους και 1.044 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις. Και εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου. «Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίκουρος καθηγητής, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι «η συλλογή, υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών covid-19».

Παπαευαγγέλου: Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους. Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.

Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στις Βαρβάρες, τους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά.

Δυστυχώς, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει η υψηλή. Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν από όλους τα μέτρα και επέμεινε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πάντως η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. «Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία», είπε κλείνοντας η παιδίατρος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις