Δραματική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη αυτό αποκάλυψε ο Νίκος Καπραβέλος, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Όπως είπε ο ίδιος, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τεταμένη, καθώς «η κρυφή διασπορά του κορονοϊού στην κοινωνία είναι μεγάλη, καθένας που μπαίνει στην εντατική έχει πίσω του βουβά κρούσματα» και πως «ο μεγάλος όγκος των ασθενών σε βαριά κατάσταση».

Μιλώντας στην  εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV υποστήριξε πως παρά την οριζοντοποίηση των κρουσμάτων του κορονοϊού «ακόμα και το βράδυ, γίνεται μεγάλος αγώνας να βρεθεί μία κλίνη εντατικής» και πως «ο μεγάλος όγκος των ασθενών σε βαριά κατάσταση». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν δια ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι «επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων». «Είναι θολή ακόμη η μέρα για να γίνει άρση περιορισμών… Ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει να διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, αναγκάζονται να κάνουν διακίνηση ασθενών από πόλη σε πόλη γεγονός που, όπως τόνισε, σημαίνει ότι «κάποιος κερδίζει τη ζωή του και κάποιος την χάνει». «Είναι αδύνατον να αντέξουμε μία ακόμη πίεση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά κρυφά κρούσματα, βλέπουμε τις συνέπειες του βουβού κύματος».

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία και στη Λάρισα

Παρόμοια είναι και η κατάσταση και στη Λάρισα, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής, Κ. Γιαννακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ασφυκτιούν οι ΜΕΘ. Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε: «Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε πότε θ’ ανοίξουμε… Η κατάσταση δεν επιτρέπει την άρση μέτρων». «Αν δεν έχουμε ακριβή και αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα βγάλουμε συμπεράσματα; Υπάρχουν κρούσματα που δεν καταγράφονται και όχι γιατί υπάρχουν διπλά βιβλία, μακριά από εμάς όλο αυτό», τόνισε.

Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας

Η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown και η κοινωνία μετράει τις πληγές της από τη μάχη με τον αόρατο εχθρό, καθώς ο Νοέμβριος έχει αποδειχθεί ο φονικότερος μήνας της πανδημίας. Με τους 58 θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα μας για όλο τον μήνα ανήλθε πλέον στους 1.780. Πρόκειται για το 74% των συνολικά 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης, το Νοέμβριο καταγράφηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ διασωληνωμένων και νέων κρουσμάτων, κάτι που υπογραμμίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ασφυκτική πίεση που συνεχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου 2020 σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ νεκρών σε μια μέρα, με 121 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε και εκθετική αύξηση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ, αφού μέσα στον Νοέμβριο έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις