Τις εκτιμήσεις του για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού και την άρση του lockdown, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», υποστήριξε ότι η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο», καθώς η διασκέδαση «είναι υπερμεταδότης του ιού». Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορονοϊό, προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει η άρση του lockdown και ανοίξει η κοινωνία, θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και πως θα είναι πιθανό να δούμε εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, δεν θα είναι εύκολο να ανοίξουν τα πάντα και η διαδικασία άρσης των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει μόνο με ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ’ όσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι αντοχές του ΕΣΥ. «Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Σύψας: Το μόνο μέσο που έχουμε μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown

Σε ερώτηση γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα, εξήγησε ότι το υφιστάμενο lockdown είναι «λάιτ», ενώ τόνισε ότι παίζει ρόλο και το κρύο που οδηγεί στο κλείσιμο των παραθύρων.

«Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορονοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας» ανέφερε, λέγοντας ότι ήταν αναμενόμενο πως (το δεύτερο κύμα) θα ήταν πολύ σκληρό. Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στη μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την άνοιξη είναι το lockdown, το οποίο είναι αποτελεσματικό όταν είναι πολύ ισχυρό. Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, ο κόσμος έχει κουραστεί κι αγανακτήσει, συνεπώς δεν θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν, υπογράμμισε. Οι πολίτες θα πρέπει να πουν «όχι» στην κατάχρηση των sms και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν τη λύση να φθάσουμε στην άνοιξη χωρίς απώλειες.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα. […] Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον»

Είπε ότι εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα, ενώ προέβλεψε ότι τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω των εμβολιασμών που θα ξεκινήσουν, όπως φαίνεται, από τον Ιανουάριο. «Εάν εγκριθεί το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές και θα εμβολιαστώ πρώτος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις