Με αφορμή κάλεσμα για εκδηλώσεις μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο δικηγόρος  και μέλος του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτηση του στο Facebook, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε συνάθροιση την 6η Δεκεμβρίου είναι νόμιμη.

Στη δημοσίευσή του ο κ. Καμπαγιάννης ενημερώνει τους πολίτες για το αναφαίρετο δικαίωμά τους να συγκεντρωθούν την ημέρα της επετείου στο σημείο της δολοφονίας και να αφήσουν ένα λουλούδι εφόσον το επιθυμούν.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «θα ισχύσουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της 17ης Νοεμβρίου: Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου».

Μιλώντας στο MEGA, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, κινήθηκε στον ίδιο τόνο και υποστήριξε ότι περίπου 2.000 αστυνομικοί θα είναι στο δρόμο για να αποτρέψουν τυχόν συγκεντρώσεις. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενους φραγμούς.

Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη:

Μιας και διαβάζω ήδη δημοσιεύματα για τα μέτρα τάξης της ΕΛΑΣ για την αποτροπή συγκεντρώσεων την 6η Δεκέμβρη, μια αυτονόητη επισήμανση:

Οποιαδήποτε συγκέντρωση έχει ήδη καλεστεί ή οποιαδήποτε συνάθροιση δημιουργηθεί αυθόρμητα από κόσμο που, για παράδειγμα, θα πάει στη Μεσολογγίου να αφήσει ένα λουλούδι είναι απολύτως νόμιμη.

Δεν έχει υπάρξει, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (12:26, 4/12/2020), καμία απαγόρευση: ούτε δυνάμει της από 20/3/2020 ΠΝΠ (άρθρο 68 παρ. 2) για λόγους δημόσιας υγείας ούτε δυνάμει των διατάξεων του ν. 4703/2020 (νόμου Χρυσοχοϊδη) για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Απαγόρευση δεν συνιστά βεβαίως μια δήλωση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ αναρτημένη στον ιστότοπο του Υπουργείου, καθώς στερείται τον νόμιμο τύπο. Τυχόν αποδοχή τέτοιας ολέθριας πρακτικής θα έθετε την Ελληνική Δημοκρατία εκτός κράτους δικαίου και θα καθιστούσε τις πράξεις της Διοίκησης δικαστικά ανέλεγκτες.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε συνάθροιση την 6η Δεκέμβρη είναι, πέραν από δίκαιη, και νόμιμη. Η μη ύπαρξη σχετικού λόγου (συμμετοχή σε συνάθροιση) στις βεβαιώσεις μετακίνησης δεν συνεπάγεται απαγόρευση συνταγματικού δικαιώματος.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους πολίτες να συμμετάσχουν στις συναθροίσεις μετακινούμενοι στα πλαίσια της κυριακάτικης σωματικής άσκησης (έκδοση βεβαίωσης Β6) που, μετά και την άσκηση του Πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις