Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN σχολιάσε τη σταδιακή άρση του lockdown εν όψει των Χριστουγέννων κι εν μέσω κορονοϊού. Επίσης έκανε λόγο για τον τρόπο που οφείλουμε να διαχειριστούμε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γεγονός είναι ότι οι γιορτές πλέον δεν είναι ατομική υπόθεση, δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην υπάρχουν οι χιλιάδες νεκροί, ούτε να προσπερνάμε την ένταση της πανδημίας. Δεν είναι όλοι οι καιροί ίδιοι.

EUROKINISSI

Εποχικά καταστήματα

Αναφορικά με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, δήλωσε πως μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί, είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν.

«Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» και εξήγησε πως η απόφαση ν’ ανοίξουν κάποια καταστήματα ήταν πολιτική απόφαση προκειμένου να κινηθεί λίγο η οικονομία.

Το ΕΣΥ δεν αντέχει ασθενείς

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας ή τα σχολεία ο καθηγητής απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η κατανομή τους αλλά και το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας. Καλό είναι να μην αρρωσταίνει κάποιος. Αυτή τη στιγμή μας κατηγορούν δύο ομάδες ανθρώπων, εκείνοι που λένε ότι πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την Οικονομία και εκείνοι που μας κατηγορούν ότι δεν πήραμε υπερβολικές αποφάσεις και καταστρέψαμε την Υγεία».

Υπογράμμισε, πως είναι σημαντικό οι πολίτες ν’ αντιληφθούν πως η υπάρχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί και πως πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.  «Η συνισταμένη των όσων βλέπουμε, είναι ότι δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη τίποτα. Συνολικά, η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη, όμως, δεν έχει τελειώσει τίποτα και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει».

Τα αίτια της «έκρηξης» στη Βόρεια Ελλάδα 

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερης κινητικότητας. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια επιδημία από μια νόσο που μεταδίδεται με την αναπνοή», σημείωσε και συμπλήρωσε πως τα βόρεια σύνορα ήταν ανοιχτά και η Σερβία ήταν μία από τις χώρες στην οποία ο SARS-CoV-2 είχε μεγάλη διασπορά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις