Όπως σας έχουμε τονίσει πολλάκις, κάθε ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει μεγαλύτερη σημασία από την προηγούμενη, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε ένα μήνα και μία ημέρα μετά την επιβολή του lockdown. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες (7/12) ανακοινώθηκαν 1.251 κρούσματα, 600 διασωληνωμένοι και 89 θάνατοι. 

Ανησυχία για την Αττική – Τις τελευταίες μέρες δεν πέφτουν τα κρούσματα 

Ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN TV δήλωσε πως σε όλη τη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα του λιανεμπορίου και είπε ότι το ασφαλές θα είναι να μην ανοίξει προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τους πολίτες.

Σημείωσε πως το έξυπνο θα είναι να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο ενώ πρότεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού να έχει και γεωγραφικά κριτήρια στοχεύοντας στην αναχαίτιση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με υψηλό ιικό φορτίο.

Ακόμα ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, ακόμα και σε επίπεδο ΜΕΘ υπάρχει αποσυμπίεση ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και μείωση των θανάτων. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί -όπως είπε- τις τελευταίες μέρες δεν πέφτουν τα κρούσματα.

«Αυτήν την περίοδο μας ανησυχεί περισσότερο η Αττική. Τις τελευταίες 4-5 μέρες είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική με απειροελάχιστη τάση μείωσης, όταν στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται μία έστω και αργή αποκλιμάκωση», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης ο οποίος απέδωσε την κατάσταση στη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων.

Λιανεμπόριο-κομμωτήρια: Πιο ασφαλές το άνοιγμα μετά τις γιορτές

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων, ο καθηγητής του ΑΠΘ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι αυτό μελετάται τώρα από τους ειδικούς, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να άνοιγαν μετά τις γιορτές. «Αν ανοίξουν τώρα λιανεμπόριο και κομμωτήρια, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία στις 15-20 Ιανουαρίου μπορεί να φτάσουν στις 2.000-3.000 ή και παραπάνω. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, στις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 20.000 κρούσματα και αυτό θα ήταν καταστροφικό. Το πρόβλημα είναι το πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων και όχι το πότε θα ανοίξουν.

Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι και οι συνθήκες ανοίγματος των καταστημάτων. Αν υπάρχει ουρά πελατών έξω από τα καταστήματα, θα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας; Αν ρίξει πολύ βροχή ή κάνει πολύ κρύο; Το πιθανότερο είναι οι πελάτες να μπουν μέσα στο κατάστημα ή να φύγουν, προτού ψωνίσουν. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση θα ήταν προβληματική είτε από υγειονομικής είτε από οικονομικής πλευράς. Η πιο ασφαλής λύση θα ήταν να ανοίξουμε μετά τις γιορτές, αλλά αυτό είναι κάτι που τώρα μελετάμε», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις