Dalgona Coffee: Ο viral καφές στην κορυφή της αναζήτησης της Google [vids & pics]
Όπως κάθε χρονιά, η Google έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της «Year in Search» στην οποία αποτυπώνονται οι τάσεις αναζήτησης των χρηστών σε κάθε χώρα του πλανήτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σημειωθεί στην κατηγορία «Συνταγή», στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων, όπου είναι η αναζήτηση του Dalgona coffee.
Το Dalgona coffee πήρε το όνομά του από μία δημοφιλή street κορεάτικη καφετέρια. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα India Today, πρόκειται ουσιαστικά για τον καφέ Phenti Hui, με τη μόνη διαφορά πως όταν φτιάχνεις Phenti Hui προσθέτεις το γάλα πάνω από το αφρώδες μείγμα ενώ στο dalgona coffee το μείγμα τοποθετείται πάνω από το γάλα. Η μόδα ξεκίνησε από την Νότια Κορέα και εξαπλώθηκε παγκοσμίως όσο οι χώρες ξεκίνησαν να μένουν σπίτι εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Bettina Makalintal, η φράση Dalgona Coffee ήταν ανύπαρκτη στις μηχανές αναζήτησης μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου, όποτε και σημειώθηκε η πρώτη μικρή κίνηση. Από τότε η συνταγή άρχισε να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής, με χιλιάδες βίντεο στο YouTube να δίνουν οδηγίες για το πώς μπορείς να φτιάξεις και εσύ το νόστιμο ποτό της καραντίνας.
Πώς φτιάχνεται το Dalgona coffee
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της συνταγής, όμως στην πιο απλή εκδοχή του το Dalgona coffee αποτελείται από ίσες δόσεις στιγμιαίου καφέ, ζάχαρης και καυτού νερού. Για μία μερίδα, χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές της σούπας από το καθένα. Στη συνέχεια χρειάζεται να χτυπηθούν και τα τρία συστατικά σου. Το μείγμα σιγά-σιγά γίνεται παχύρρευστο και πιο ανοιχτό σε χρώμα. Το χτύπημα συνεχίζεται μέχρι να αποχτήσει υφή που θυμίζει σαντιγί. Στη συνέχεια χρειάζεται γάλα σε ένα ποτήρι και από πάνω τοποθετείται ο καφές-σαντιγί.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ζεστό νερό
- γάλα
- παγάκια (εάν τον φτιάξετε κρύο)
ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τον καφέ, τη ζάχαρη και το νερό
- Χτυπάμε με το μίξερ ή με shaker (ή ακόμη και με το χέρι για τους πιο δυνατούς) για τουλάχιστον 3-5 λεπτά, έως ότου το μείγμα μας γίνει από αφρός μια πηχτή κρέμα.
- Σε ένα ποτήρι, βάζουμε γάλα (ζεστό ή κρύο) και από πάνω τοποθετούμε την πηχτή κρέμα
https://www.youtube.com/watch?v=9SjCEOWd3PU
TIPS
Το μυστικό για την πηχτή και κρεμώδη υφή του καφέ είναι οι ίδες δόσεις καφέ και νερού και το καλό χτύπημα του μείγματος έως ότου δημιουργηθεί η συγκεκριμένη υφή.
Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη, ωστόσο εάν την αποφύγετε τελείως, το μείγμα δεν θα βγει τόσο «φουντωτό» και πηχτό.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την απλή ζάχαρη με καφέ ζάχαρη, ή ζάχαρη καρύδας, αλλά όχι με σκόνη στέβια γιατί δεν θα δώσει το ίδιο αποτέλεσμα.
Σερβίρετε με λίγη κανέλα ή κακάο ή και λίγο εκχύλισμα βανίλιας για να το κάνετε πιο ιδιαίτερο.