Διαγράφηκαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στις συλληφθείσες φεμινίστριες που είχαν οδηγηθεί στο Α.Τ. Συντάγματος στις 25 Νοεμβρίου καθώς όπως ενημερώθηκαν οι ενστάσεις τους κρίθηκαν βάσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου στο Σύνταγμα, ενώ πραγματοποιούσαν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, συμβολική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών. Στις 9 συλληφθείσες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για  παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως είχαν καταγγείλει οι φεμινιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συμβολική δράση αλλά και οι ίδιες οι συλληφθείσες, τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν είναι σκοπίμως μεταχρονολογημένα. «Η αστυνομία έγραψε ότι ο έλεγχος έγινε στις 20:26, ενώ έγινε λίγο μετά τις 16:00 που ήταν το κάλεσμά μας, 4 ώρες διαφορά! Προφανώς προσπαθούν να καλύψουν κάπως τις τόσες ώρες παράνομης κράτησης στο ΑΤ Συντάγματος…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, «Το Μωβ» παραθέτοντας σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο από πρόστιμο που επιβλήθηκε σε μια από τις γυναίκες.

«Μας έκοψαν πρόστιμα και στα χαρτιά της σύλληψης μας έγραψαν λάθος ώρα σύλληψης . Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε φυσικά» σημειώνει, από πλευράς της η Κατερίνα Σεργίδου από τη Συνέλευση 8 Μάρτη η οποία με μια εκτενή ανάρτηση της περιγράφει το χρονικό όλων όσων έζησε χθες.

Την ίδια ώρα ακόμα 4 άτομα που βρίσκονταν λίγο πιο μακριά και πετούσαν τρικάκια που έφεραν μηνύματα για την συγκεκριμένη ημέρα οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Συντάγματος και μετέπειτα στο Α.Τ. Ακροπόλεως με τη δικαιολογία ότι πρέπει να ελεγχθεί το περιεχόμενο των φυλλαδίων.

Οι ενστάσεις των τεσσάρων τελευταίων δεν έγιναν δεκτές.

Οι συλλήψεις των 9 φεμινιστριών είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας. Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία «η σύλληψη, η επιβολή προστίμου και οι κατηγορίες εναντίον ειρηνικών ακτιβιστριών/ών απλώς επειδή οργάνωσαν συμβολικές δράσεις κατά της έμφυλης βίας είναι μια επίθεση στα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση»

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», τονίζει στην παρέμβασή του ο Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλούσε να αποσυρθούν οι κατηγορίες στους προσαχθέντες, ενώ παράλληλα γίνεται και αναφορά στην ευρύτερη καταστολή των ελληνικών αρχών, με κορωνίδα τα όσα συνέβησαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις