Η 11η Δεκεμβρίου ορίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, δίνοντας αφορμή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, φιλοδοξώντας στην μείωση των περιστατικών βίας κατά των ανήλικων, είτε λεκτικής, είτε σωματικής, είτε σεξουαλικής, μέσω της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών:«Έχεις Φωνή, Είμαστε Δίπλα Σου».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος της καμπάνιας είναι η σωστή ενημέρωση πολιτών και φορέων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως ενδοοικογενειακή, σεξουαλική, διαδικτυακή κλπ.

Για τον λόγο αυτό, επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν δύο τηλεοπτικά σποτ, για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σωματική/λεκτική βία. Στα βίντεο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα διαλόγων από πραγματικά περιστατικά κακοποίησης, με τη συνδρομή επαγγελματιών ηθοποιών. Η παραγωγή τους υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του κοινωφελούς Ιδρύματος MATILDA , με πρόεδρο την κ. Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα περάσει το μήνυμα “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΤΗΛ.100. ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ” μέσα από τους ηλεκτρονικούς πίνακες των οδικών κόμβων της περιφέρειας.

Ο Δήμος Πειραιά ανταποκρίθηκε στη δράση με διαδικτυακές αναρτήσεις των οδηγιών για την προστασία των ανηλίκων, ενώ σε αντίστοιχες αναρτήσεις προχώρησε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα « Be Secure – Feel Secure » στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Πειραιά, και έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας μέσω της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής στην πόλη του Πειραιά.

Οδηγίες Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ανηλίκων από την ενδοοικογενειακή βία

Επίσης, σημαντική είναι η στήριξη της δράσης από το δίκτυο SDG 17 και τους 100 δήμους της χώρας που αποτελούν μέλη του οργανισμού, μέσω αντίστοιχων διαδικτυακών αναρτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από την σεξουαλική κακοποίηση, οποιαδήποτε μορφή σωματικής τιμωρίας και λεκτικής προσβολής, ανήκει στο πεδίο της βίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις