Η κυβέρνηση είπε ότι παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και τις έκαναν 1.250. Αυτό στην πράξη δεν βγαίνει, με όποιο τρόπο κι αν το υπολογίσουμε με τα καθημερινά επίσημα στοιχεία που μας δίνονται. Πόσο μάλλον όταν ο υπουργός Υγείας τις ίδιες ημέρες με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι το 83% των ΜΕΘ είναι γεμάτο με 587 διασωληνωμένους. Αυτό σημαίνει ότι αναφέρεται σε 707 ΜΕΘ πανελλαδικά.

Το βέβαιο είναι ότι αν είχαν δημιουργηθεί τόσες επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, η κυβέρνηση θα τις είχε παρουσιάσει. Θυμίζουμε ότι εγκαινίασε 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία» στα μέσα Οκτωβρίου κι από τότε δεν υπήρξε κάποια ανάλογη προβολή. Οι οποίες κλίνες ήταν δωρεά της Βουλής και όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown λειτουργούσαν μόνο οι 15.

EUROKINISSI

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ποτέ δεν ενισχύθηκε και δεν είναι πλέον ανθεκτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι «εξαγριώνονται» οι γιατροί όταν ακούν για χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν. Γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά, γνωρίζουν τι συνεπάγεται του ρεβεγιόν και πάνω απ΄ όλα γνωρίζουν τι δεν διαθέτουν. Πόσο μάλλον που εμφανίζονται περιοχές με αυξητική τάση κρουσμάτων, όπως η Δυτική Αττική.

Γιατί δεν ενισχύθηκε; Η κυβέρνηση ποτέ άλλοτε δεν διατύπωσε με τέτοια ευθύτητα τη γνώμη της: «Πεταμένα λεφτά».
Επιπροσθέτως έχει κάνει σαφές ότι δεν έχει σε εκτίμηση το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά πιστεύει στην ιδιωτική υγεία. Θεωρώντας λοιπόν ότι «πανδημία είναι θα περάσει» δεν ενισχύει τη δημόσια.

  • Οι 1.250 ΜΕΘ δεν είναι όλες για Covid.
  • Ούτε θεωρούνται ΜΕΘ οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. επίσης
  • Ούτε πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κι αυτές των ιδιωτικών νοσοκομείων

Οι ΜΕΘ για Covid είναι πολύ λιγότερες. Ευλόγως εδώ δημιουργείται το ερώτημα: Αφού φτιάχνονται σε καιρό πανδημίας καινούργιες ΜΕΘ γιατί δεν έγιναν ΜΕΘ για Covid; Η απάντηση είναι «διότι υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας». Όμως ο ιδιωτικός τομέας κρατάει τις δικές του ΜΕΘ έξω από την δίνη των διασωληνώσεων, και φροντίζει να παίρνει από τα δημόσια νοσοκομεία όλα τα περιστατικά για ΜΕΘ που δεν συνδέονται με Covid.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν συμπολίτες μας πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Διότι είναι γνωστό ότι μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες επιβίωσης εκτός ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις