Νέα εισήγηση προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ιερών ναών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, με φόντο τις αντιδράσεις Ιεραρχών για τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν στην κυβέρνηση:

  • Να υπάρχει ένα άτομο εντός του ιερού ναού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.
  • Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των ιερών ναών να κυμαίνεται από 25 έως 50, ανάλογα με τη χωρητικότητα της εκκλησίας.
  • Να πραγματοποιηθεί ακόμα μια λειτουργία την ημέρα της πρωτοχρονιάς, πέραν των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.
  • Να υπάρχουν περισσότερες και πιο σύντομες λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, με στόχο να μην υπάρξει συνωστισμός εντός των ιερών ναών της χώρας.

Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Στη διάρκεια της συνομιλίας πάντως, φάνηκε «φως στο τούνελ» στο θέμα του τρόπου ανοίγματος των ναών τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι δύο πλευρές έκαναν βήματα, προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι και να απομονωθούν ακραίες φωνές. Οι ναοί, όπως συζήτησαν οι δύο άνδρες θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, δηλαδή να μπορεί ο πιστός να ανάβει ένα κεράκι και αν αποχωρεί. Σε ότι αφορά στον αριθμό των πιστών που η Πολιτεία όρισε σε 9 και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς και η Εκκλησίας ήθελε αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα, το θέμα παραπέμπετε στην Επιτροπή των ειδικών δηλαδή των λοιμωξιολόγων. Όπως εκτιμάται η λύση αυτή θα αποσυμπιέσει την κατάσταση και θα περιορίσει τις ακραίες φωνές, καθώς δεν θα αποφασίσει η Πολιτεία αλλά οι ειδικοί .

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό ότι για την αποσυμφόρηση των πιστών θα ήταν καλό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Επίσης , θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων , 5 7 9 και 11 το πρωί , προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός. Η Εκκλησία εξάλλου έχει κάνει πίσω στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων που μπορεί να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της υγείας του και την επιστροφή του στα καθήκοντά του. Ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και του ανέλυσε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα για την Εκκλησία εξετάζει η κυβέρνηση – Πονοκέφαλος το «αντάρτικο» μητροπολιτών

Διορθωτικές κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών την περίοδο των εορτών. Μετά τις αντιδράσεις κληρικών και πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και δεν αποκλείεται αύριο Δευτέρα να έχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, άλλωστε, συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα των ναών από την κυβέρνηση, οι αποφάσεις ενδέχεται να θέσουν ακόμη και σε δοκιμασία τις σχέσεις πολιτείας – Εκκλησίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μεταξύ των κινήσεων που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των ναών και την Πρωτοχρονιά, το να παραμείνουν οι εκκλησίες ανοιχτές για ατομικό προσκύνημα από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και τα Φώτα, αλλά και η αύξηση του αριθμού των πιστών από 9 που προβλέπεται σήμερα σε 35-40, αντί των 50 που αρχικά είχε συζητηθεί.

Οριστικές αποφάσεις από την πολιτεία, πάντως, αναμένεται να ληφθούν το βράδυ της Κυριακής ή, το αργότερο, έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αντάρτικο ιερέων

Σύμφωνα με πληροφορίες (Alpha), ορισμένες ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Ενδεικτικές της έντασης που υπάρχει στους κόλπους της Εκκλησίας για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι οι δηλώσεις διαφόρων μητροπολιτών.

Μητροπολίτης Κερκύρας: Πρόσχημα η πανδημία για να μην κοινωνούμε

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, απευθυνόμενος ραδιοφωνικά και διαδικτυακά στους πιστούς, υποστήριξε ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

«Η Θεία κοινωνία είναι η πεμπτουσία της πίστης μας! Και ο Άγιος θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη αυθεντικότητα της ζωής μας, λειτουργώντας και κοινωνώντας!» είπε.

Και επισήμανε:

«Ο Άγιος Σπυρίδωνας έγινε συλλειτουργός των Αγγέλων. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά στην ιστορία της Εκκλησίας. Όμως εμείς έχουμε μπροστά μας τον Άγιο Σπυρίδωνα τον οποίο παρακαλούμε για όλη την οικουμένη, αυτήν που πλήττεται από αντίθεες δυνάμεις. Δεν περνούσε ημέρα στην ζωή του που ο Άγιος Σπυρίδων να μην τελέσει την θεία λειτουργία, να γίνεται ένα με τον Χριστό κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Ο άγιος έρχεται να μας διδάξει ότι εάν σταθούμε μπροστά στον Κύριό μας με πίστη, με αφοσίωση, με αγάπη, με μετάνοια τότε ο Θεός θα μας γλιτώσει από τα δεσμά με τα οποία είμαστε δεμένοι από το κακό. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν μήνη κατά του προσώπου του Χριστού. Γι’ αυτό και αρνούνται να δεχτούν την αξία και την μοναδικότητα της θείας κοινωνίας. Ο Χριστός μας λυτρώνει από τις αμαρτίες μας και μας δίνει ζωή αιώνιο.

Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία. Όμως εμείς, ακολουθώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, α συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην πνευματική παρακαταθήκη του και προσευχόμαστε να συνέλθει ο κόσμος από την πτώση και την λοξοδρόμηση.

Η Θεία κοινωνία είναι η πεμπτουσία της πίστης μας! Και ο Άγιος θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τη αυθεντικότητα της ζωής μας, λειτουργώντας και κοινωνώντας!».

Μητροπολίτης Κυθήρων: « ΘΑ κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν»

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας

Την ίδια ώρα, κατά των μέτρων είναι και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει».

Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Δημητριάδος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα

Εξάλλου, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις