Εντελώς διαφορετικός θα είναι ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κι ενώ το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 62 νεκρούς, 558 διασωληνωμένους και 639 νέα κρούσματα. Όλες οι ελπίδες στρέφονται, πλέον, στην έναρξη των εμβολιασμών, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να εγκρίνει το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ωστόσο, μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού, αλλά και για κάποιο χρονικό διάστημα στη συνέχεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όπως διαμηνύουν οι ειδικοί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,  υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι φετινές γιορτές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για συγχρωτισμό.

Μετά τη σύγχυση που είχε προκληθεί τις τελευταίες ώρες με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε την κατάσταση μέσα από το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ ειδικώς για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25 Δεκεμβρίου 2020, την 1η Ιανουαρίου 2020 και στις 6 Ιανουαρίου 2021 (Θεοφάνεια) με παρουσία πιστών. Στους ναούς προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού υδάτων σε υπαίθριους χώρους και μόνο μέσα στις εκκλησίες. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ.

Εξαδάκτυλος: Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες, πως ο κορονοϊός δεν αποτελεί παρελθόν και πως θα απαλλαγούμε από την πανδημία πράττοντας ορθά και με σύνεση. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρέθηκε στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real Fm 107,1, και εξέφρασε τους φόβους του για ενδεχόμενο εφησυχασμό των πολιτών, και για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει.

Ο κος. Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας έπιανε απελπισία», ενώ πρόσθεσε πως, ιδιαίτερα για την Θεσσαλονίκη που κινείται κάτω από τα 200 ημερήσια κρούσματα «δεν είναι να εφησυχάζουμε. Δεν μπορούμε να να πούμε ότι τελειώσαμε». Παράλληλα, παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αγγίζουν τους 558, και τους 4.000 οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλινικές covid.

Επιπλέον, τόνισε πως: «Είναι πολύ ο μεγάλος αριθμός και πρέπει να μειωθεί και διότι οποιαδήποτε αύξησή του θα σημάνει σοβαρότατο πρόβλημα και τραγωδίες, αλλά και διότι πίσω από αυτούς είναι οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και οι οποίοι – όλο αυτό το χρονικό διάστημα – έχουν εξαντληθεί σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και πρέπει να πάρουν ανάσα. Γιατροί, νοσηλευτές και όλο το σύστημα πρέπει να μπορέσουν να ξεκουραστούν για να μπορούν να αποδώσουν αν θα χρειαστεί εκ νέου και να ασχοληθούν και με τις υπόλοιπες ασθένειες για τις οποίες εδώ και 6 εβδομάδες κάνουμε πως δεν υπάρχουν… ».

Για την επανέναρξη της λειτουργίας των νυχάδικων και των κομμωτηρίων και τον κίνδυνο που ενέχει, υποστήριξε:

«Στο χέρι μας να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα συμβάλει στη μετάδοση του ιού. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε η αύξηση αυτή να είναι η ελάχιστη δυνατή», ενώ επιβεβαίωσε πως η επιτροπή δεν ερωτήθηκε για το ζήτημα, αναφέροντας ωστόσο πως: «Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή να γνωματεύει επί παντός επιστητού».

Τέλος, τις ενστάσεις του εξέφρασε περί του συστήματος που έχει επιλεγεί για τον εμβολιασμό των πολιτών, το οποίο και χαρακτήρισε «τυφλό και απρόσωπο», ενώ υπογράμμισε πως απαιτούνται αλλαγές.

«Καμπανάκι» από ΑΠΘ: Δραματική αύξηση κρουσμάτων αν έχουμε χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές

Αύξηση των λοιμώξεων του κορονοϊού μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων, προβλέπει η εκτίμηση της ομάδας του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ερευνητική ομάδα και μεταφέρει η ιστοσελίδα voria.gr, «η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες, φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων».

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων.

Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Όπως είχε επισημάνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, «σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν το μέγιστό τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικό φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μια βδομάδα περίπου αργότερα, και ευχή όλων μας είναι να μην έλθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ.

«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις, για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τον λαμβάνει μόνον η Πολιτεία. Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο κ. Λογοθετίδης.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις