Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει την συζήτηση για την έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά 8 μέρες. Έτσι, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στις 21 του Δεκεμβρίου, αντί της 29ης, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε με ανάρτησή της στο twitter την απόφαση του Οργανισμού λέγοντας πως πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν το τέλος του χρόνου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προσυμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό για την προμήθεια δόσεων εμβολίων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αδειοδότησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει λοιπόν στις 27 χώρες-μέλη της, 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ. σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. δόσεις και την CureVac 225 εκατ. δόσεις.

250.000 δόσεις για αρχή στην Ελλάδα

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, μόλις 250.000 θα είναι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα φτάσουν στη χώρα μας. Σε περίπτωση που αυτό «κλειδώσει», θα εμβολιαστούν περίπου 125.000 Ελληνες, καθώς θα χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές.

Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής εκατομμυρίων δόσεων σε λίγες μέρες. Υπάρχει πρόβλημα. Η παραγωγή δεν μπορεί να ξεπεράσει έναν ορισμένο αριθμό. Γι΄αυτό ο εμβολιασμός θα γίνει τμηματικά. Μόλις υπάρξει και δεύτερο εμβόλιο θα επιταχυνθεί η διαδικασία δήλωσε στον Ant1 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Α. Δημόπουλος.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας έως την 1η Ιανουαρίου. Στο πρώτο στάδιο των εμβολιασμών δεν θα εμβολιαστούν οι έγκυες και τα παιδιά, κάτω των 16 ετών, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ηλικία και τόπος διαμονής αναμένεται να αποτελέσουν κριτήρια, σχετικά με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, που θα ταξιδέψουν όπου χρειαστεί για να γίνει το εμβόλιο. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιάζονται στα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό, την οποία ονόμασε ως «Ελευθερία». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer να γίνει γρηγορότερα και να το έχουμε μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και ως εκ τούτου η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την δύσκολη άσκηση.

Σημαντικό, όπως εξήγησε, ρόλο θα παίξουν οι φαρμακοποιοί της χώρας ενώ κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν προς την ολοκλήρωση του στόχου. Να σημειωθεί, πάντως, πως υπογράμμισε ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό θα φοράμε μάσκα, μέχρι τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού να έχει κάνει το εμβόλιο.

Το ραντεβού για το εμβόλιο

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις