«Αν τηρήσουμε τα μέτρα και δεν υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, σταδιακά ο Ιανουάριος θα μας βρει σε καλύτερη κατάσταση από τώρα. Υπάρχει μία μικρή μείωση των κρουσμάτων, αυτό μας ενθαρρύνει για τις γιορτές να κρατήσουμε τα μέτρα και να μπούμε σε θετική εξέλιξη με το εμβόλιο» είπε στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και τις πιθανές παρενέργειες ο κ. Δημόπουλος είπε:

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα ή σε υλικά. Στην πολύ σπάνια περίπτωση που άτομο που έχει εμφανίσει αλλεργία σε προηγούμενο εμβόλιο εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για τα άτομα τα ανοσοκατασταλμένα, επειδή το εμβόλιο δεν εισάγει αδρανοποιημένο ή ζωντανό ιό, αλλά ένα τμήμα του ιού δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η κατάσταση. Δεν ξέρουμε αν η απόδοση του εμβολίου θα είναι όση στον υπόλοιποι πληθυσμό».

«Επιχείρηση Ελευθερία»: 250.000 οι πρώτες δόσεις εμβολίου που θα έρθουν στη χώρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, μόλις 250.000 θα είναι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου που θα φτάσουν στη χώρα μας. Σε περίπτωση που αυτό «κλειδώσει», θα εμβολιαστούν περίπου 125.000 Έλληνες, καθώς θα χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται υγειονομικοί, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας έως την 1η Ιανουαρίου. Στο πρώτο στάδιο των εμβολιασμών δεν θα εμβολιαστούν οι έγκυες και τα παιδιά, κάτω των 16 ετών, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ηλικία και τόπος διαμονής αναμένεται να αποτελέσουν κριτήρια, σχετικά με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, που θα ταξιδέψουν όπου χρειαστεί για να γίνει το εμβόλιο. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιάζονται στα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις