Με ρυθμούς χελώνας θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό αφού όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση τα εμβόλια θα έρθουν ίσως και πριν από το νέο έτος στη χώρα, αλλά θα διατεθούν σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες.

Οι πρώτες δόσεις από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που θα έρθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο θα είναι μόνον 300.000. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αυτό σημαίνει, όπως πρόσθεσε ότι τον Ιανουάριο το εμβόλιο θα κάνουν 150.000 πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά: «Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται θα δοθεί νωρίτερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα και έτσι αναλογικά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρει και η Ελλάδα».

40% λιγότερα τα εμβόλια της Pfizar από τον αρχικό προγραμματισμό

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το πρώτο εμβόλιο να γίνει πριν από την Πρωτοχρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά, σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, αποκαλύπτοντας ότι τα εμβόλια της Pfizer θα είναι 40% λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό ενώ φάνηκε επιφυλακτικός και για τη συνέχεια.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια που θα πάρει η Ελλάδα θα είναι λιγότερα, ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών για να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων. «Η πορεία είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε αλλά η πτωτική πορεία εξελίσσεται αργά και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθεί»όπως σημείωσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown

«Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης αλλά σκλήρυνσης σε περίπτωση που δεν τηρήσουμε τα μέτρα και βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα« τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:  «Δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν ή η μειώνονται αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις. Σε τέτοιες περιοχές εάν επιμείνουν τα πολλά κρούσματα θα υποχρεωθούμε σε πιο αυστηρό τοπικό lockdown.

Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Κοζάνης ενώ απάντησε αρνητικά για τη Δυτική Αττική.

Σε αυστηρά στενό κύκλο οι γιορτές

«Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται στις γιορτές ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα, σημείωσε o κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς δε σχετικά τόνισε ότι τα μέλη που θα συναναστραφούμε είναι σαφές ότι θα πρέπει να προέρχεται αυστηρά από δύο το πολύ οικογένειες και να μην εστιάζουμε στο πως θα αθροίσουμε τα 9 άτομα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις