Στη δημοσιότητα δόθηκε το έντυπο το οποίο θα υποχρεούται να υπογράφει ο κάθε πολίτης που πρόκειται να εμβολιαστεί, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται η προηγούμενη ενημέρωσή του, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού. Μάλιστα, το εν λόγω έντυπο έχουν λάβει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί απαραίτητο βήμα και συναίνεση πριν τον εμβολιασμό ενός πολίτη.

Στις οδηγίες που έχουν λάβει τα εμβολιαστικά κέντρα, οι οποίες έχουν συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προβλέπεται πως οι πολίτες που θα δέχονται να εμβολιαστούν για την Covid-19, οφείλουν να δώσουν την συναίνεσή τους. Το γεγονός αυτό, θα διασφαλίζει πως οι πολίτες έχουν ενημερωθεί πλήρως τόσο για την διαδικασία, όσο και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που ίσως εμφανιστούν.

Δείτε το έντυπο

Επιπλέον, σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, το έντυπο θα συναίνεσης θα συμπληρώνεται από κάποιο οικείο πρόσωπο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

300.000 οι δόσεις εμβολίου που θα λάβει η Ελλάδα τον Γενάρη

Πιο αργά από ότι προβλεπόταν θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, τα εμβόλια θα έρθουν ίσως και πριν από το νέο έτος στη χώρα, αλλά θα διατεθούν σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες.

Ο αριθμός των πρώτων δόσεων από το εμβόλιο για την covid που θα καταφθάσουν στη χώρα τον Ιανουάριο, αναμένεται μετά βίας να αγγίξουν τις 300.000, όπως επισήμανε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συνεπώς, κατόπιν δικής του διευκρίνησης, τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες.

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται θα δοθεί νωρίτερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα και έτσι αναλογικά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρει και η Ελλάδα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σημειώνεται ακόμη, πως ο κος. Πέτσας δεν απέρριψε την πιθανότητα το πρώτο εμβόλιο να πραγματοποιηθεί πριν το πέρας του 2020, ενώ υποστήριξε πως τα εμβόλια της Pfizer θα είναι 40% λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενθάρρυνε, παράλληλα, τους πολίτες να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα πρόληψης που έχουν επιβληθεί, με σκοπό την αποφυγή μιας εκ νέου εκτόξευσης των κρουσμάτων. «Η πορεία είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε αλλά η πτωτική πορεία εξελίσσεται αργά και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθεί» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις