Σε ερώτηση που έγινε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο -μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για το ζήτημα της προσέλευσης των πιστών-, αν βρέθηκε η «χρυσή τομή» με την Πολιτεία, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε άκαρδα.

«Θά εἶχε μάλιστα λυθεῖ τό θέμα πολύ πιό νωρίς, ἄν δέν ὑπῆρχαν ἄνθρωποι πού ‘’κολλᾶνε’’ καί μεγαλοποιοῦν κάποια πράγματα». Οι 3700+ νεκροί, που είχαν κολλήσει τον ιό, δεν είναι μεγαλοποίηση. Είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Πως μεταδίδεται ο ιός

Με αφορμή λοιπόν την υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα και τις μαζικές μεταλήψεις που προβλέπονται, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε κατηγορηματικά:

Ο κορονοϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, με δύο τρόπους: είτε μέσω του λαβίδας που τοποθετείται στο στόμα του πιστού είτε μέσω της κοντινής επαφής με τον ιερέα.

«Ο ένας τρόπος είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι, το επονομαζόμενο ως λαβίδα. Ο ιός βρίσκεται και εντός της στοματικής κοιλότητας ενός μολυσμένου ατόμου και για τον λόγο αυτό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τη γεύση. Ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα/κουταλάκι, κι έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν, πριν καθαριστεί σχολαστικά».

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως σχολιάζει, «δεν ισχύει το αντεπιχείρημα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατάποση, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκεται η στοματική κοιλότητα, που αποτελεί κοινό όργανο τόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όσο και του πεπτικού συστήματος». Βεβαίως φανατικοί της εκκλησίας καθώς και φανατικοί πιστοί ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη λαβίδα λόγω της ιερότητάς της δεν κολλάει…

Ο καθηγητής αναφέρεται και στον δεύτερο τρόπο μετάδοσης, δηλαδή την επαφή του ατόμου που μεταλαμβάνει με τον ιερέα ο οποίος του χορηγεί τη Θεία Κοινωνία. «Από τη στιγμή που δεν μπορεί να υφίσταται η προστασία της μάσκας κατά τη διενέργεια του μυστηρίου και από τη στιγμή που η απόσταση που χωρίζει τον πιστό από τον ιερέα είναι μικρότερη του έτσι κι αλλιώς επισφαλούς ορίου των δύο μέτρων, ο κίνδυνος της άμεσης αερογενούς μόλυνσης είναι υπαρκτός και για τους δύο», αναφέρει.

Ο κ. Τούντας δεν παραλείπει να αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από έναν πιστό να μεταλάβει. «Αρκεί να μη βλάπτει τους άλλους, επικαλούμενος μάλιστα στον δημόσιο διάλογο τη μεταφυσική της πίστης σε αντιπαράθεση με τον ορθολογισμό της επιστήμης. Γιατί, όπως έγραφε ο Καρτέσιος ήδη τον 17ο αιώνα, η Εκκλησία μπορεί να ασχολείται με την ψυχή αλλά, για το καλό όλων, ας αφήσει το σώμα στη δικαιοδοσία της επιστήμης».

Εξηγεί δε ότι η νόσος Covid-19 αποτελεί αερογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό SARS-Cov-2, τον γνωστό πλέον κορονοϊό. Πύλες εισόδου του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν η ρινική και η στοματική κοιλότητα, είτε μέσω των αιωρούμενων σταγονιδίων στον εισπνεόμενο αέρα, είτε μέσω της επαφής μολυσμένων χεριών ή αντικειμένων με τη μύτη ή το στόμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις