Τη χρήση μάσκας ακόμη και στο ρεβεγιόν συστήνουν οι ειδικοί, τονίζοντας τους υγειονομικούς κινδύνους μετάδοσης που κρύβονται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων. Ο επιδημιολόγος, Δημήτρης Παρασκευής, καλεσμένος στην ΕΡΤ επισήμανε ότι στα οικογενειακά τραπεζώματα τις ημέρες των γιορτών «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν είμαστε στο ίδιο περιβάλλον με άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Χρήση μάσκας στα τραπεζώματα
Συγκεκριμένα συνέστησε να τηρηθούν στο μέγιστο δυνατό οι φυσικές αποστάσεις και αν είναι δυνατόν να υπάρχει μία κενή καρέκλα ανάμεσα στη μία οικογένεια και στην άλλη. Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή καλό είναι πριν ή μετά το φαγητό τα άτομα να φορούν μάσκες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης. «Τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές αλλά τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ σχολίασε πως η παρέα – των 9 ατόμων – θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις γιορτές και να μην εναλλάσσεται. Όπως είπε χαρακτηριστικά κάθε σπίτι θα έχει τη δική του «φούσκα», ενόψει και των εορτών, η οποία όμως θα είναι η ίδια για όσο χρειαστεί, αφού εάν αλλάζουν οι παρέες διαρκώς, ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται.
Τόνισε, δε, πως σε όσους είναι εκτός της «φούσκας» μας θα πρέπει να ευχηθούμε «τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά».
«Όχι» στα ρεβεγιόν των 9 ατόμων και τις ανοικτές εκκλησίες
Την αντίθεση της με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, αλλά και το άνοιγμα των εκκλησιών παρουσία πιστών εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.
«Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η γιατρός.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, η κυρία Παγώνη επισήμανε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πελάτες ακόμα και σε μικρά μαγαζιά με τόσα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και «ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση».
Ο κωδικός για το ρεβεγιόν
Να σημειωθεί ότι φέτος ρεβεγιόν θα γίνουν μόνο στο σπίτι, μετά και την απαγόρευση για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Στο σχετικό ΦΕΚ για το ρεβεγιόν επισημαίνεται ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, 31η Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε σπίτια, με ανώτατο όριο τα 9 άτομα που θα προέρχονται από δυο οικογένειες. Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο -γνωστό πλέον- πενταψήφιο 13033, με τον κωδικό μετακίνησης 6.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και κατά τα ρεβεγιόν και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο από τις 5:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατό το… ξενύχτι.