Μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού και θα πιεστεί το ΕΣΥ, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, εκτίμησε πως η κατάσταση με τον κορονοϊό θα ξεφύγει την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Η κουβέντα για το ρεβεγιόν γίνεται για να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τόνισε πως κακώς γίνεται λόγος για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το δεύτερο. Σημείωσε πως και στην Ευρώπη, όσες χώρες άνοιξαν τις δραστηριότητές τους, τώρα «τρέχουν και δεν φτάνουν» και κλείνουν πάλι. «Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι έρχεται όχι μόνον ένα αλλά πολλά εμβόλια, αποτελεσματικά και ασφαλή», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο και πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τους δύο επόμενους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Βατόπουλος: Απρόβλεπτη η κατάσταση

Την ίδια ώρα, υπό επανεξέταση βρίσκεται το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις