Κρίσιμες θα είναι για την εξέλιξη της πανδημίας οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι λοιμωξιολόγοι κρούουν για ακόμα μια φορά καμπανάκι κινδύνου καθώς εαν υπάρξει υπερμετάδοση, ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα σαρώσει ολόκληρη τη χώρα με τραγικές συνέπειες. Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τη λέξη ρεβεγιόν όπως την έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και πως αυτές οι γιορτές πρέπει να είναι τελείως οικογενειακές.

«Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν.Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες». Όπως είπε ο καθηγητής υπάρχει μία μικρή αλλά δειλή βελτίωση στην εξέλιξη της πανδημίας και στα κρούσματα υπάρχουν όμως δεκάδες χιλιάδες ενεργά . Όσον αφορά στα σχολεία υποστήριξε ότι εάν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου είναι καλύτεροι οι δείκτες πιθανόν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Μετά θα σκεφτούμε για γυμνάσια και λύκεια».


Πέτσας: Καμία αλλαγή ωραρίου κυκλοφορίας- Δεν αποκλείονται και νέα τοπικά lockdown

Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων κατά την διάρκεια των εορτών ξεκαθάρισε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας ότι το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν πρόκειται να αλλάξει. «Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο». Μάλιστα, όπως τόνισε εάν χρειαστεί το επόμενο διάστημα θα πάμε σε ακόμη πιο σκληρά lockdown σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό μέτρο είναι και αυτό που ανακοινώθηκε χθες για δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ανησυχούμε πολύ», αυτή η λέξη εκφράζει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διότι, όπως είπε η καθηγήτρια «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες». «Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς,, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις