Σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV» ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, γιατρός και ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι κηδείες γίνονται καθ’ υπέρβαση των σχετικών με το θέμα οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Επίσης ανέφερε ότι είναι αδικαιολόγητη και ακραία η διαδικασία, και θέτει σοβαρό ζήτημα προσβολής του νεκρού, των συγγενών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Κηδείες με πολύ αυστηρές οδηγίες 

Στο ερώτημα που του τέθηκε «γιατί στις κηδείες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 στην Ελλάδα να μην μπορούν να αποχαιρετήσουν τον δικό τους άνθρωπο αλλά γίνονται με βάση πολύ αυστηρές οδηγίες σφραγίσματος του νεκρού», ο κος Φαρσαλινός ανέφερε τι λένε οι διεθνείς οδηγίες.

Σε Τεχνική Έκθεση με τίτλο «Ζητήματα σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των σορών αποθανόντων προσώπων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19», που δημοσίευσε με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2020 το ECDC περιγράφεται ρητά και κατηγορηματικά ότι τα άμεσα συγγενικά πρόσωπα του θανόντος μπορούν όχι μόνο να παρευρίσκονται στην κηδεία, αλλά, αν το λατρευτικό τους πιστεύω είναι τέτοιο που τους επιβάλει και μη επεμβατικές διαδικασίες φροντίδας της σορού, να το πράξουν, τηρώντας βέβαια τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Οι οδηγίες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι: «Μπορεί να πραγματοποιηθεί έκθεση της σορού για τους πενθούντες. Εάν οι συγγενείς ή θρησκευτικοί εκπρόσωποι πρόκειται να αγγίξουν την σορό, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές προφυλάξεις και να χρησιμοποιούνται ΜΑΠ  για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω της άμεσης επαφής…».

Με πρωτόκολλο ταφής θανόντων από Ebola οι κηδείες στην Ελλάδα

Για το θέμα της ταφής, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (US CDC) έχει αντίστοιχες οδηγίες, τις οποίες ανανέωσε τον Σεπτέμβριο του 2020. Με βάση τα στοιχεία σε σχετικό πίνακα, προκύπτει ότι οι οδηγίες που ακολουθούνται στην Ελλάδα αφορούν τον κηδεία και ταφή ατόμων που έχουν καταλήξει από τον ιό Ebola.

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» παρουσιάστηκαν επίσης οδηγίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περιγράφεται η δυνατότητα παρουσίας στενού συγγενή σε κηδεία ακόμη κι αν αυτός είναι θετικός στον ιό και έχει αυστηρή οδηγία καραντίνας, αρκεί να τηρεί αυστηρά τις αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής προστασίας και να έχει ενημερώσει όλους τους παρευρισκόμενους ότι είναι θετικός στον ιό.

Στην εκπομπή επισημάνθηκε ακόμη ότι παρέκκλιση από διεθνείς οδηγίες και πρακτικές δεν μπορεί να γίνεται με αυθαίρετη επίκληση θεωρητικών κινδύνων αλλά θα πρέπει να εξηγείται και να τεκμηριώνεται με ισχυρά επιστημονικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις