Μεγάλη Βρετανία μετάλλαξη κορονοϊού: Με μια νέα οδηγία NOTAM για τις πτήσεις προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πολίτες των ακόλουθων 8 χωρών: Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σιγκαπούρη. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία σε σχέση με την προϋπάρχουσα αφαιρέθηκε η Ουρουγουάη από την λίστα των εξαιρέσεων με τις επιτρεπόμενες τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια με πτήσεις από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για τρεις (3) ημέρες. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν την φόρμα PLF.

Χάος στο αεροδρόμιο του Χίθροου

Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα με τη Μεγάλη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε πρώτα στη χώρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για στέλεχος του ιού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

Ωστόσο, η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων χωρών προκάλεσε πανικό στους πολίτες και το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επικράτησε χάος και έντονο συνωστισμό. Εκατοντάδες θέλησαν να πάρουν την τελευταία πτήση για Δουβλίνο, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ, από τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση. Όμως η πτήση ήταν υπεράριθμη, σύμφωνα με τη Daily Mail και αναζητήθηκε λύση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αναμονής.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες επιβάτες έμειναν στο Χίθροου περιμένοντας οδηγίες από αεροπορικές εταιρίες. Δεν είναι μόνο εκείνοι που ήθελαν να φύγουν για Δουβλίνο αλλά κι εκείνοι που ήθελαν να φύγουν από το Λονδίνο (που μπήκε σε lockdown) για να πάνε στην επαρχία ενόψει των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό και παρατηρήθηκε πολυκοσμία και στο σταθμό του Κινγκς Κρος στο Λονδίνο.

Ο εντοπισμός του νέου, μεταλλαγμένου, στελέχους του κορονοϊού στη Βρετανία ώθησε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, να αναστείλουν τις πτήσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία ανέστειλε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, διά θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως κλείνει για τις αναχωρήσεις «μέχρι νεοτέρας». Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα προεδρεύσει τη Δευτέρα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει (…) σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, στη νότια Αγγλία, προειδοποιώντας μέσω Twitter πως αναμένονται «μεγάλα» προβλήματα στην περιοχή.

Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αρκετές βρετανικές εταιρείες, που βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν στοκ πριν από την 31η Δεκεμβρίου, όταν τερματίζεται η μεταβατική περίοδος έπειτα από το Brexit και τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τα τελωνεία. Στα αγγλικά λιμάνια η κίνηση ήταν τεράστια το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά μεγάλες καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά, καθώς πολλές εταιρείες φτιάχνουν στοκ ενόψει της οριστικής αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά της ΕΕ στα τέλη της χρονιάς.

Δέκα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit παραμένουν σε αδιέξοδο και, σε περίπτωση αποτυχίας τους, η ξαφνική επιβολή ποσοστώσεων και τελωνειακών δασμών εγείρουν φόβους πως θα επικρατήσει χάος στον εφοδιασμό της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις