Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φοβούνται ότι το γιορτινό πνεύμα και το οικογενειακό τραπέζι, τις δύο μέρες των Χριστουγέννων -παραμονή κι ανήμερα-μπορεί να πυροδοτήσουν νέα έκρηξη κρουσμάτων.  Αυτός είναι και ο λόγος που έχει προγραμματιστεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.

Ανακοινώσεις για την περίοδο των γιορτών

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας τόνισε πως την Τρίτη μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα κατά τη περίοδο των εορτών.

«Δεν πρόκειται για πρόσθετα μέτρα αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων. Δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση για να μην έχουμε έξαρση του κορονοϊού. Μιλάμε για συστηματικούς ελέγχους για τις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και ιδίως για τις μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» είπε και πρόσθεσε δε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

«Να μην παίξουμε με τις ζωές των αγαπημένων μας» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρότερα μέτρα

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση της διασποράς του κορονοϊού, απευθύοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα τις ημέρες των γιορτών και να μην «παίξουν με τις ζωές τους, ούτε και τις ζωές των αγαπημένων τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, αν όπως δήλωσε δεν τηρηθούν οι κανονισμοί και οι οδηγίες από τους πολίτες την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

«Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μία συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας» σημείωσε. Όπως συμπλήρωσε, ο «συνωστισμός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως είναι τα σπίτια μας» μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά.

Όσον αφορά τις οικογενειακές συναθροίσεις κατά τις ημέρες των εορτών, ζήτησε από τους πολίτες να κάτσουν στα εορταστικά τραπέζια με ακόμη μία οικογένεια, το πολύ.

Περαιτέρω δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα – Ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε στη συνέχεια πως «μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα 12.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια», σημειώνοντας πως σκοπός είναι να υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου ανά την επικράτεια.

Όσο για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown το οποίο εισηγούνται ορισμένοι ειδικοί, ο κύριος Πέτσας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις του επιστημονικού της επιτελείου και δεν ακούει μεμονωμένες φωνές.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον βρίσκουν εκτός σπιτιού, και κινείται είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις