Χαμηλά βάζει τον πήχη του εμβολιασμού για την Ελλάδα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως σημειώνει τα αποτελέσματα του εμβολίου θα αργήσουν να φανούν διότι και το ίδιο το εμβόλιο έχει αργήσει να φτάσει αλλά και οι δόσεις που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ικανές να δώσουν ανοσία μόλις σε 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί το εμβόλιο καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες. Είναι πολύ μικρό το νούμερο που αντιστοιχεί στο 5% και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10% που και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο σημείωσε η κα. Λινού.

«Θα πάμε το επόμενο διάστημα με την τακτική βλέποντας και κάνοντας» σημείωσε ενώ δεν απέκλεισε δυσάρεστες «εκπλήξεις» από περιοχές της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει σαφή εικόνα λόγω μικρού αριθμού τεστ. «Δεν ξέρουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα νησιά και στη νότια Ελλάδα» τόνισε και προέτρεψε την Πολιτεία να ετοιμάζεται για σοβαρότερα μέτρα όχι όμως με γνώμονα μόνο την αγορά.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε με σοβαρότερα μέτρα και όχι απαραίτητα αυτά που αφορούν την αγορά και στα οποία έχουμε επικεντρωθεί. Έχουμε ξεχάσει άλλα, όπως καλύτερα μέτρα στη βιομηχανία, αξιοποίηση των γιατρών εργασίας, να είναι ενεργοί και να συστήνουν τα απαραίτητα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους για να μην έχουμε διασπορά, να ξαναδούμε τι γίνεται με τις συγκοινωνίες, να ξαναδούμε τι γίνεται με την καθολική χρήση μάσκας», τόνισε η κα Λινού, ενώ υπογράμμισε σε άλλο σημείο ότι πέραν της ψυχολογικής, «χρειάζονται και υλική υποστήριξη οι άνθρωποι».

Αναφορικά με το εμβόλιο και την διστακτικότητα με την οποία το αντιμετωπίζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού -μεταξύ αυτών και αρκετοί υγειονομικοί- η κ.Λινού σημείωσε πως πρέπει να γίνει ενημέρωση γιατί όπως είπε «υπάρχει παραφιλολογία και είναι φυσικό κάποιοι να ανησυχούν».

Απέφυγε εξάλλου να μιλήσει για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. «Είναι λίγα τα τεστ, αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%». Σχολιάζοντας μάλιστα το ότι η μείωση του αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται έφτασε σε σημείο ώστε να είναι ίδια με τον αριθμό των διασωληνωμένων που δεν μειώθηκε αντίστοιχα, είπε ότι «βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τα σοβαρά κρούσματα … εκεί που υπάρχουν τα διάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση».

Ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τις ευθύνες για την μείωση του αριθμού των τεστ αντί της αύξησής τους, με υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να τα πραγματοποιούν στους εργαζόμενους και δυνατότητα συνταγογράφησης για τους πολίτες, η κα Λινού μίλησε για «επιπολαιότητα» των επιδημιολόγων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις