Δύσκολες και πιεσμένες αναμένονται οι μέρες των Χριστουγέννων, καθώς παρά το γεγονός πως οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να υπάρξει λίγη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στα σπίτια τους, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις των υπευθύνων μόνο σε εορταστικές μέρες δεν παραπέμπουν.

Το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και έκανε λόγω για αυξημένα μέτρα και αυξημένους ελέγχους, ενώ έκανε λόγο ακόμα και για επεμβάσεις σε σπίτια πολιτών – φυσικά ύστερα από σχετική καταγγελία.

Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε πως «σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες». Σε ερώτηση για τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, δήλωσε πως η αστυνομία έχει την υποχρέωση να παρέμβει – με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα όσα αναφέρει η ΚΥΑ – ακολουθώντας όλους τους τύπος και με την παρουσία εισαγγελέα.

Μάλιστα, εκτός από διοικητικά πρόστιμα, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Ξεκαθάρισε πως η κυκλοφορία μετά τις 22:00 θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

«Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι στα διόδια καθώς και σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Χρυσοχοΐδης: Κάθε γιορτή, είναι μαχαιριά στην υγεία μας

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο OPEN TV και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει λάβει από τα αυστηρότερα μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν συνωστισμοί. Βάλαμε το lockdown στη Δυτική Αττική και κάποια στιγμή θα το άρουμε. Το χαλαρό lockdown ήταν μια επιλογή. Όλα γίνονται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και των ειδικών».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που θα είναι πολύ αυστηρό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους: «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια».

Ο υπουργός επανέλαβε τα εξής: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κανείς δεν έχει λόγο να κυκλοφορεί το βράδυ… η Αστυνομία βρέθηκε στον δρόμο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει κόπωση. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπου υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει καταστροφή. Όποτε υπάρχει γιορτή, είναι μαχαιριά στην υγεία μας. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά φέτος. Δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς αλλά θα κάνουμε τη δουλειά μας για να επιστρέψει το χαμόγελο. Να χαμογελάσουμε ξανά. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις