Περίπου 1.019 εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία». Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο πρότυπο του 2ου εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στο Ίλιον, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Όπως δείχνουν οι εικόνες το εμβολιαστικό κέντρο είναι σχεδόν έτοιμο για τους τους πρώτους πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν από τους συνολικά 245 αντίστοιχους χώρους που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα. Το Κέντρο Υγείας έχει 40 άτομα δυναμικό και έχουν δημιουργηθεί τρεις αίθουσες εμβολιασμού. Η διαδικασία δεν θα ξεπερνά τη μισή ώρα για κάθε πολίτη – το πολύ ένα τέταρτο αναμονή και άλλα 15 λεπτά για να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Έτσι, υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται τέσσερα άτομα ανά ώρα σε κάθε μια από τις αίθουσες.

Πώς θα κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και έπειτα από την επεξεργασία του αιτήματός τους, θα λαμβάνουν τις ημερομηνίες του ραντεβού τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Θα υπάρχουν και φυσικά σημεία εξυπηρέτησης πολιτών για όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου και μόλις μια ημέρα αργότερα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος.

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο για εμβολιασμό

Δόθηκε στη δημοσιότητα το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με το κωδικό όνομα Επιχείρηση «Ελευθερία». Στο σχέδιο δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων σε χώρες της ΕΕ. Στη συνέχεια διευκρινίζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πληθυσμιακών ομάδων αλλά και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

Σημαντικό μέρος της Επιχείρησης «Ελευθερία» αφορά επίσης στη διαδικασία διαχείρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, δηλαδή από την παραλαβή από τις παραγωγούς εταιρείες μέχρι την αποθήκευση στα ειδικά κέντρα, τη διανομή στα κέντρα εμβολιασμού και τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο για τον Εμβολιασμό

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις