Το φως της δημοσιότητας είδε το σχέδιο «Ελευθερία» όπως το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Mε ποια σειρά θα εμβολιαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα. Πρώτη θα εμβολιαστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και θα ακολουθήσει η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Κυριακή.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα εμβολιαστεί στις 28 Δεκεμβρίου (στον Ευαγγελισμό) και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις 30 Δεκεμβρίου. H Φώφη Γεννηματά έχει ανακοινώσει πως θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου.

 H διαδικασία για τον εμβολιασμό βήμα- βήμα

Ο εμβολιασμός στη χώρα θα πραγματοποιείται κατόπιν γραπτού μηνύματος στο 13034, μέσω του οποίου ο πολίτης δύναται να κλείσει ραντεβού από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκάστοτε πολίτης θα λαμβάνει ένα SMS στο οποίο θα απαιτείται απάντηση για το αν επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί. Δεν έχει αναφερθεί αν θα διευκρινίζεται το είδος του εμβολίου που πρόκειται να ληφθεί.

Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους, από τον Ιανουάριο του 2021, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία, για όσους πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα.

Ύστερα, οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό ραντεβού και ένα QR code, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με τον τρόπο που προέβη στον προγραμματισμό του ραντεβού. Τρεις ημέρες πριν την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός, θα αποστέλλεται email και γραπτό μήνυμα, με σκοπό την υπενθύμιση της ημέρας και της ώρας του ραντεβού. Παράλληλα, θα αποστέλλεται ειδικός σύνδεσμος ιστοσελίδας, στην οποία θα περιλαμβάνονται γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του, αλλά και ειδικότερες που σχετίζονται με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσω της διαδικασίας προγραμματισμού ραντεβού, καθορίζεται αυτόματα η ημέρα και ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Ο αριθμός των δόσεων που θα δεχθεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται στο σχέδιο ”Ελευθερία”, η Ελλάδα αναμένει την 26η Δεκεμβρίου την πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων της Pfizer. Αμέσως μετά, την 27η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: στον Ευαγγελισμό, στο Σωτηρία, στο Αττικό, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Έως 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Στην συνέχεια, έως το τέλος Ιανουαρίου θα παραληφθούν ακόμα 429.000 δόσεις από την Pfizer κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις.

Σε αυτές θα προστεθούν τον Ιανουάριο -από την στιγμή που θα εγκριθούν- και οι δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca.

Σημειώνεται πως, στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Οι δόσεις που αντιστοιχούν σε κάθε εταιρεία είναι, κατά προσέγγιση:

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις