Αντί της παραδοσιακής γιορτής που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες για τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι του σωματείου στην ΕΥΑΘ (η Εταιρεία Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη) αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό για να στηρίξουν τους ανθρώπους που κρατούνται στις φυλακές Διαβατών.

“Η κίνησή μας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή φλόγα ελπίδας για όσους βιώνουν τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, υπενθυμίζοντας πως ο σωφρονισμός έρχεται μέσω της εκπαίδευσης και όχι μέσω της εκδικητικής τιμωρίας…”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, το οποίο αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών, μέσω του οποίου οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία μετέπειτα να σπουδάσουν ακόμη και σε Πανεπιστημιακές σχολές.

Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση γίνεται την ώρα που οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΣΔΕ των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης όλων των φυλακών έχουν εντελώς ξεχαστεί από το Υπουργείο Παιδείας. Για τα ΣΔΕ και τα ΙΕΚ προβλέπεται σύμφωνα με εγκύκλιο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ωστόσο καμία μορφή εκπαίδευσης δεν συντελείται στα σχολεία των καταστημάτων κράτησης (σε κάποια δίνονται εργασίες, σε κάποια τίποτα).

Έτσι οι μαθητές -κρατούμενοι είναι αποκομμένοι από το παράθυρο ελευθερίας που το προσφέρει η εκπαίδευση και η επικοινωνία με τους καθηγητές τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ:

Το Σωματείο μας αποφάσισε φέτος, αντί της παραδοσιακής γιορτής για τα παιδιά των εργαζομένων που γινόταν κάθε χρόνο, να συνδράμει οικονομικά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής Διαβατών.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει διπλή σκοπιμότητα. Αφενός να τραβήξει για λίγο την προσοχή μας στην κατάσταση απόλυτου εγκλεισμού που βιώνουν οι κρατούμενοι τους τελευταίους μήνες μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Με πρόσφατο έγγραφό του (16.12.2020) ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι “ο αποκλεισμός των κρατουμένων από κάθε μορφής επαφή με την ελεύθερη κοινότητα ως κύριο, αν όχι και μοναδικό μέτρο πρόληψης, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα, αλλ’ αντιθέτως συντελεί στη δημιουργία περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού, όπως προκύπτει από απλή αντιπαραβολή των Καταστημάτων, όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα με το βαθμό υπέρβασης της χωρητικότητάς τους”. “Κατά συνέπεια”, τονίζει ο ΣτΠ στο ίδιο έγγραφο, “πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, το οποίο πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί, προφανώς, ο υφιστάμενος υπερπληθυσμός”. Να σημειωθεί ότι ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα Διαβατά, με τελευταίο θύμα έναν 71χρονο κρατούμενο για οικονομικά αδικήματα και ένας επιπλέον στη Λάρισα, σωφρονιστικός υπάλληλος 48 ετών, πατέρας δύο παιδιών.

Αφετέρου η κίνησή μας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή φλόγα ελπίδας για όσους βιώνουν τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, υπενθυμίζοντας πως ο σωφρονισμός έρχεται μέσω της εκπαίδευσης και όχι μέσω της εκδικητικής τιμωρίας. Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους και ελπίζουμε πραγματικά να μπορέσουν να έχουν στη ζωή τους μια δεύτερη ευκαιρία. Το Σωματείο μας θα χαρεί να είναι αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή.

Καλά Χριστούγεννα!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις