Στο σχολείο μας από πέρσι την άνοιξη όλα είναι διαφορετικά. Μετά το κλείσιμο αρχίσαμε να βρισκόμαστε στο τέλος του Μάρτη ξανά, μέσα σε απρόσωπες πλατφόρμες. Η επικοινωνία εξ ορισμού δύσκολη, όμως επιθυμητή και αναγκαία, και από τις δύο πλευρές. Μετά το πρωτόγνωρο Πάσχα ήρθε η στιγμή να επανέλθουμε στις τάξεις. Τμηματικά, σε ολιγάριθμα τμήματα.

του Ασημάκη Κωνσταντόπουλου, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου   Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

Κατά το διάστημα αυτό, Μάιο και Ιούνιο, τα παιδιά συνήθως δε δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση και μετρούν αντίστροφα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τώρα όμως ήταν αλλιώς. Τους είχε λείψει το σχολείο πολύ, η φυσική παρουσία των συμμαθητών τους, τα αστεία και τα παιχνίδια τους Υπήρχε μεγάλη όρεξη για μάθηση, πράγμα που μάς είχε όλους εκπλήξει ευχάριστα. Περιμέναμε με αγωνία τη νέα σχολική χρονιά, με τα νέα δεδομένα.


Εναρμονιζομενοι στις νέες διατάξεις εμφανίστηκαμε το Σεπτέμβη “μασκοφόροι”. Μια νέα πραγματιμότητα: Τα μεγάλα αγόρια με τάση ανυπακοής κατέβαζαν τις μάσκες κάτω από τη μύτη, θέλοντας να ξεχωρίσουν και να …αντιδράσουν. Τα κορίτσια προτιμούσαν μάσκες με σχέδια, και ταιριαστές όσο γινόταν με το ντύσιμό τους. Το σχολείο δεν ήταν πια όπως το ήξεραν και αναζητούσαν σημεία αναφοράς και διεξόδους. Τα πρωτάκια ήταν πιο τρομαγμένα από ότι συνήθως. Με ανήσυχο βλέμμα πίσω από τις μάσκες, με πρόσωπα κατά το μεγαλύτερο μέρος κρυμμένα, άγνωστα σε όλους. Δεν προλάβαμε να γνωριστούμε, μοναδικό σημείο αναγνώρισης τα μάτια.

Επιστρέψαμε στις οθόνες, σε καθημερινή βάση, έχοντας “κανονική” επικοινωνία στην εικονική μας τάξη.
Τα παιδιά βιώνουν την πανδημία μπροστά στις οθόνες, καθώς όλες οι δραστηριότητες τους έχουν μεταφερθεί εκεί: Το σχολείο, οι ξένες γλώσσες, το φροντιστήριο, η μελέτη. Η διασκέδαση ήταν και πριν σε μεγάλο βαθμό εικονική, τώρα έχει αποκλειστικά αυτή τη μορφή. Οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί, και αυτές έχουν υποκατασταθεί από ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια. Οι φιλίες, οι σχέσεις, οι τσακωμοί είναι εξ αποστάσεως, χωρίς φυσική αλληλεπίδραση. Περνούν πλέον όλη τους την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για το τι ενδέχεται να επιφέρει αυτό, αναφορικά με τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Ασημάκης Κωνσταντόπουλος, τακτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου   Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook @Flash.gr

 

Ο Ασημάκης Κωνσταντόπουλος είναι εκπαιδευτικός ΠΕ07 επί σειρά ετών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη διδακτική της γερμανικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις