Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 27/12, με τα έκτακτα φαινόμενα να πλήττουν τα δυτικά τμήματα της χώρας. Βροχές και καταιγίδες έχουν σημειωθεί στο νησί της Κέρκυρας από τα ξημερώματα, με μικρές ζημιές και προβλήματα να έχουν αναφερθεί. Οι δυνάμεις την Πυροσβεστικής αναφέρουν την λήψη κλήσεων για την απομάκρυνση μεγάλων κλαδιών ή και την κοπή δένδρων, που ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και εμποδίζουν την κυκλοφορία.


Στην περιοχή του Κανονιού, μάλιστα, ένα ολόκληρο δένδρο ξεριζώθηκε από τα έντονα φαινόμενα και προσγειώθηκε σε μια πολυκατοικία. Δεν σημειώθηκε τραυματισμός ενοίκου, ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων.

Την ίδια στιγμή, το γνωστό ρέμα στην Άνω Μεσσογή υπερχείλισε, με τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της ΠΙΝ να σπεύδουν για την διευθέτησή του. Για την αποφυγή περαιτέρω επικίνδυνων μετακινήσεων, εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, για τα πλοία ανοιχτού τύπου.

Σε ποιες περιοχές θα σημειωθεί κακοκαιρία

Σύμφωνα με το έκτακτο καιρικό δελτίο που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Επιπλέον, αναμένονται χιονοπτώσεις στα δυτικά ορεινά ηπειρωτικά.

Προς το τέλος της ημέρας, τα φαινόμενα θα περιορισθούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στα δυτικά, όπου και θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση έως το πρωί της Δευτέρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως οκτώ μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία εν όψει της επιδείνωσης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις