Στο ΣΚΑΪ βρέθηκε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 28/12, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την σημασία του ανοίγματος των σχολείων και υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτό μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά στις 7 Ιανουαρίου. Επισήμανε δε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν ίσως και μια μείωση των μέτρων.

Την ίδια στιγμή η κα. Παγώνη τόνισε πως «καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε και για την σημασία της τήρησης των μέτρων τις ημέρες των εορτών και κατά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπενθυμίζοντας πως το δεκαήμερο αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και κατά συνέπεια την δυνατότητα ανοίγματος των σχολείων, μείωσης των μέτρων και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» εξήγησε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που τον τελευταίο καιρό έχουν σκορπίσει ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα, η κα Παγώνη διαβεβαίωσε πως αυτό δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αναφέροντας σχετικά πως: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εμβόλιο από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις το ξέρουμε εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19 με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μας καλύπτει στο 95%» εξήγησε.

Εμβολιασμός στο Θριάσιο, χθες 27/12

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βεβαίως θα κάνουν το εμβόλιο είναι συνειδητοποιημένοι, μπορεί να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα το κάνουν, αλλά για λόγους υγείας εάν έχουν σοβαρές αλλεργίες» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως το 60% των πολιτών θα πρέπει να λάβει το εμβόλιο, αποβλέποντας σε μια σχετική ανοσία στον ιό τους επόμενους μήνες:

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση». 

Εμβολιασμός στο Θριάσιο, χθες 27/12

Κατόπιν πρόσθεσε πως «είναι ειδικές οι συνθήκες κατάψυξης του εμβολίου, και οι διαδικασίες συγκεκριμένες, ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι εκεί και να κάνει το εμβόλιο, εάν έχει σοβαρό λόγο θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα για να υπάρχει αντικατάσταση από τον επόμενο».

Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι κατέληξε η κ. Παγώνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις