Στην εκπομπή ”Κοινωνία Ώρα MEGA” βρέθηκε ο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, συνομιλώντας με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την έναρξη των εμβολιασμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κος Γώγος, ο ίδιος αναμένεται να εμβολιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε πως η χαλάρωση των μέτρων και η σταδιακή επιστροφή στην…κανονικότητα θα εφαρμοστεί αφού εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. «Πιθανότατα θα κάνω το εμβόλιο αυτή τη βδομάδα, μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής. Παρακαλούμε και εμείς, είναι μεγάλη ασφάλεια. Έτσι είναι, είναι το εμβόλιο της ελπίδας». Κατόπιν επιβεβαίωσε πως ο κόσμος είναι αισιόδοξος και έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο. «Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», σημείωσε.

«Τα μέτρα τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, δεν έγιναν έκτροπα. Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, έχουμε φτάσει στο 4%, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα και είναι αναμενόμενο. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές με έξαρση, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Επιπροσθέτως, ο κος Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επισημαίνοντας πως «Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε, να παγιωθούν τα αποτελέσματα. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό βήμα. Τετάρτη με Πέμπτη θα οδηγηθούμε σε κάποια απόφαση σχετικά αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, κυρίως τα δημοτικά, που είναι πιο απλό και εύκολο. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή. Υπάρχει προσπάθεια από όλους».

Για το λιανεμπόριο σημείωσε πως ενδέχεται να υπάρξει άνοιγμα σε ζώνες και σταδιακά για το λιανεμπόριο, αναφέροντας ωστόσο πως είναι κάτι που δεν εξετάζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο, αλλά για το δεύτερο.

Καταλήγοντας, σχετικά με την μετακίνηση από νομό σε νομό υποστήριξε πως «Θα το δούμε σιγά σιγά, πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη κατάσταση στην Ελλάδα για να γίνονται τέτοιες μετακινήσεις. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις